fbpx
Сьогодні
21:25 09 Лис 2023

Допоможіть повернутися додому: підліток з Маріуполя, якому вручили в рф повістку, звернувся до Зеленського

Незаконно вивезений до Росії 17-річний Богдан Єрмохін, якому вручили повістку. Фото: Радіо Свобода

До президента України Володимира Зеленського з проханням повернути його додому звернувся депортований з Маріуполя 17-річний Богдан Єрмохін, якому в росії вручили повістку.

Про це написала у Facebook адвокатка неповнолітнього Катерина Бобровська.

"Я, Єрмохін Богдан, знаходжусь на території Росії та прошу вас, Володимир Олександрович допомогти мені повернутись додому", йде мова у зверненні.

Своєю чергою адвокатка також у зверненні до президента попросила його "особистого контролю стосовно повернення дитини до України".

Нагадаємо, 7 листопада повідомляли, що у росії незаконно депортованому з Маріуполя 17-річному Богдану Єрмохіну вручили повістку. Зазначимо, що батьки хлопця померли, коли йому було 8 років. Його опікункою весь час була рідна сестра.

Спочатку російські військові вивезли Богдана до окупованого Донецька. А вже у травні 2022 року він опинився в дитячому санаторії у Московській області росії.

"3 липня 2022 року Богдан зробив кілька безуспішних спроб повернутися в Україну. Він досі перебуває під опікою в Росії, попри те, що має законного опікуна в Україні. Йому видали російський паспорт і змушують отримати паспорт громадянина Росії для виїзду за кордон", – зауважує Катерина Бобровська. 

У липні 2022 року його віддали під опіку ветеранки чеченської війни, росіянки Ірини Рудницької. Після цього хлопець звернувся за допомогою до адвокатки.

"Ми з сестрою Богдана надали всі необхідні документи, які підтверджують, що Богдан та його сестра є кровними родичами, а також документи, які підтверджують, що вона є його законним опікуном. 

Документи мають нотаріальні посвідчення та Апостиль (офіційне свідоцтво, видане урядом, додане до документів, щоб вони були визнані при предʼявленні в іншій країні). Його український внутрішній паспорт та український закордонний паспорт також є в наявності", – розповідає Бобровська.

Однак у розмові з адвокаткою Богдан повідомив про те, що Марія Львова-Бєлова (Уповноважена при президентові РФ з прав дитини) не має наміру повертати його до України.

19 листопада Богдану має виповнитися 18 років. Він вже отримав повістку про явку до військкомату Московської області 19 грудня 2023 року.

Що відомо про депортацію українських дітей

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до росії депортували 19 546 дітей.

Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

Повернути в Україну поки що вдалося 386 дітей.

Як писала Рубрика, влада України наразі зафіксувала перебування наших дітей, викрадених рф, у 57 регіонах росії.

Відмітимо, що після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт російської омбудсменки Марії Львової-Бєлової влада рф змінила тактику депортації українських дітей.

Представники рф почали використовувати в офіційних документах нові визначення, щоб ніхто не зміг звинуватити їх у викраденні.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: