fbpx
Сьогодні
13:40 12 Гру 2023

Застряг на мілині: в Австралії загинув кит

Фото: скріншот з відео Ori Weiser/Facebook

В Австралії помер кит, який застряг на піщаній мілині поблизу одного з популярних пляжів. За словами фахівців, до цього могла призвести взаємодія з людьми.

Про це повідомляють CNN та BBC, пише Рубрика.

Подія сталася поблизу міста Перт у Західній Австралії. Кашалот завдовжки 15 метрів з'явився на місцевому пляжі Рокінгем ще 9 грудня.

Люди почали підпливати до нього, торкатися та робити з твариною селфі.

За словами урядової експертки з морських ссавців Келлі Вейплз, вже тоді кашалот був у поганому стані, а взаємодія з людьми могла посилити його стрес.

"Кашалоти – пелагічні тварини. Це означає, що вони живуть у відкритому морі на великій глибині, де харчуються і проводять свій час. Досить незвично бачити їх так близько до берега", – розповіла вона.

Кит намагався повернутися у відкрите море, однак 11 грудня його знайшли схудлим і виснаженим на піщаній косі неподалік.

"Кашалот рухався доволі обережно і проплив лише 200 або 300 метрів, перш ніж зупинився. Його дихання свідчило про те, що його життя добігало до кінця", – сказав фахівець Служби парків і дикої природи Марк Кагл.

Місцева влада закрила пляж, намагаючись врятувати кита.

Рятувальники поливали його водою, щоб мінімізувати пухирі та сонячні опіки. Однак тварина була надто слабкою, щоб повернутися в море. Вранці 12 грудня вона померла.

Тепер тіло кашалота необхідно перемістити якомога далі від води, інакше існує ризик приваблення акул до цього місця.

Також фахівці проведуть розтин, аби зрозуміти причини смерті тварини.

В Австралії кашалоти занесені до списку тварин під загрозою зникнення. Протягом XIX-XX століть на них масово полювали, однак зараз цей вид поступово відновлює чисельність популяції.

Довідка

23 липня у світі відзначали День китів та дельфінів. У Національному антарктичному науковому центрі зібрали кілька цікавих фактів про цих тварин.

Кити – найбільші тварини на планеті. Довжина синього кита сягає 33 метрів (це приблизно як висота 10-поверхівки), а вага становить близько 15 тонн (це з десяток легкових машин). Фонтан, який випускає синій кит, добиває на висоту 10 метрів.

Українські полярники розповіли цікаві фактів про китів:

  • На острові Расмусен знаходяться залишки кита із VII століття нашої ери. Торік українські вчені встановили, що це – синій кит, довжиною щонайменше 26 метрів.Цим залишкам приблизно 1350 років, тобто тварина мешкала в епоху вікінгів та цивілізації майя.
  • Найпоширенішими китами в районі української антарктичної станції "Академік Вернадський" є горбаті кити. Їхнє дослідження – один з напрямів роботи вітчизняних біологів. На хвостових плавцях горбані мають унікальний візерунок – неначе відбиток пальця в людини. За цим малюнком можна ідентифікувати кожну окрему тварину.
  • Найбільш стрибучими вважаються горбаті кити. Науковці мають кілька припущень, навіщо вони це роблять. Зокрема, у такий спосіб кити намагаються позбутися паразитів, які живуть на їхній шкірі, й чухаються об воду, щоб зменшити подразнення. Також вважається, що стрибки – це спосіб комунікації або частина "любовних ігор".
  • Представники китової родини дзьоборилих є рекордсменами серед морських ссавців за глибиною та тривалістю занурень. Абсолютний рекорд належить виду справжній дзьоборил. Найбільша задокументована глибина занурення якого становила майже 3 км, а максимальна тривалість занурення – понад 2 години.

Нагадаємо, у Чорному морі через війну масово гинуть дельфіни.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: