fbpx
Сьогодні
Фото 15:26 11 Гру 2023

Сьогодні вночі український криголам "Ноосфера" дістався станції "Академік Вернадський"

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Уночі 11 грудня український науково-дослідний криголам "Ноосфера" дійшов до антарктичної станції "Академік Вернадський".

Про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці, інформує Рубрика.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

"Судно дісталося "Вернадського" дещо раніше запланованого терміну, адже завдяки скоординованій роботі польської та української команд, а також гарній погоді розвантаження на попередній локації – польській станції "Арцтовський" – пройшло за рекордні 3 доби", – ідеться у повідомленні.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

А ось йти з Кінг Джорджа до Галіндезу, острови, де розташовані польська та українська бази, довелося повільно.

"Такої кількості різноманітних айсбергів наші моряки ще не бачили, і всі їх треба було майстерно оминати", – наголосили вони і опублікували фото льодяних брил.

На час прибуття судна до "Вернадського" з погодою знову пощастило , тож досить швидко вдалося переправити на берег учасників української сезонної експедиції.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Як нагадали у центрі, через складний рельєф дна "Ноосфера" не причалює до острова, а стоїть неподалік, тому людей та вантажі до станції доставляють невеликими човнами.

"Наступний тиждень буде гарячим. Але настрій у всіх піднесений, бо так радісно через 8 місяців побачити своїх друзів та колег, ще й з купою корисних речей і смаколиків", – зазначають зимівники.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Протягом найближчого часу необхідно розвантажити судно, запустити ремонтні та інші роботи.

Технічна команда сезонної експедиції продовжить модернізацію станції, розпочату ще до повномасштабної війни, а науковий загін сезону проводитиме додаткові дослідження.

Після завершення розвантаження "Ноосфера" вирушить до Чилі, щоб доправити туди польських полярників, які зараз на борту криголама.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Це вже третій рік поспіль наше судно замість російського забезпечує перезмінку на польській антарктичній станції "Арцтовський".

Відтак у Чилі "Ноосфера" чекатиме на ще один сезонний загін науковців, які проведуть низку досліджень з борту судна, і нову команду українських зимівників, щоб доставити їх до "Вернадського".

Як повідомляла Рубрика, українські полярники візьмуть участь у міжнародному дослідженні забруднення Антарктики.

Також повідомлялось, що до міжнародної мережі інфраструктур для полярних досліджень увійдуть українська арктична станція "Академік Вернадський" та криголам "Ноосфера". Це стало можливим завдяки виграному проєкту ЄС "Горизонт Європа".

Нагадаємо, у квітні цього року український науково-дослідний криголам "Ноосфера", доправивши до Кейптауна три експедиції, завершив с вій другий антарктичний сезон.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: