fbpx
Сьогодні
Фото 22:58 10 Гру 2023

У міжнародному конкурсі "Вікі любить Землю" 2023 року переміг український фотограф

Фото: Сергій Мірошник

Світлина українського фотографа Сергія Мірошника перемогла у 10-му міжнародному фотоконкурсі пам'яток природи "Вікі любить Землю".

Про це повідомила громадська організація "Вікімедіа Україна", інформує Рубрика.

З травня по серпень вдесяте проходив міжнародний фотоконкурс пам'яток природи "Вікі любить Землю" і, нарешті, очікувані фінальні результати вже оголошені!

Нагадаємо, що участь взяли 50 країн-учасниць, що є рекордною кількістю за всі роки конкурсу. Загалом, на міжнародний рівень подано понад 61,700 фото від більше, ніж 3,300 учасників.

У ГО зазначають, що Україна традиційно увійшла у лідери за кількістю завантажених фото: понад 4 500 зображень від 121 учасника.

На міжнародному рівні вже втретє відбувався поділ на дві категорії:

  • макро фото,
  • пейзажі.

Дві світлини українських авторів в обох категоріях увійшли в топ-20 найкращих фото конкурсу в 2023 році, а одне із них посіло перше місце!

Світлина Сергія Мірошника, зроблена у заказнику Біла Діброва (Деснянський район Києва), стала найкращою на цьогорічному конкурсі.

На фото зображений жук — комаха виду стрибун перелісковий (Cicindela soluta).

Ось як коментують це зображення члени міжнародного журі:

Магдалена Соболевська-Береза: 

"Фантастичне фото! Наче з фільму про мікрокосмос. Мені подобається різкість на тілі комахи з розмитими рослинами навколо неї, а також баланс між синім небом і червоними мохами! Технічні навички та творчість автора заслуговують на нагороду".

Ян Айналі: 

"Весела та ілюстративна зйомка цього виду. Показано зачіпки загальної рослинності, що [однак] не робить композицію перевантаженою".

Евелін Гейдель: 

"Майже досконала, енциклопедична і красива композиція — чудове використання мікрокомпозиції".

Цей автор зробив чималий внесок до конкурсу: активний учасник попередніх років, а також інше його фото також посіло призове місце серед топ-10 найкращих фото українського конкурсу.

У списку 20 найкращих світлин є ще одна робота від українця — фото автора Михайла Пецковича, зроблене на горі Щербан Мармароського хребта у межах Карпатського біосферного заповідника Рахівського району.

Це пейзаж, який зображує цвітіння нарцисів серед гірських краєвидів. Світлина посіла 19 місце.

Фото: Михайло Пецкович

"Багатошаровість, контраст між квітами і темними горами та червоним небом. Ідеально підходить для опису пейзажу та місцевих рослин з художнього погляду", — зазначає журі.

Також це фото посіло четверте місце серед топ-10 найкращих світлин українського конкурсу і стало найкращим у Закарпатській області. Автор робить чималий внесок у конкурс, адже й інші його фото є призерами української частини.

Список усіх топ-20 фото англійською ви зможете знайти тут.

Довідка

Конкурс "Вікі любить Землю" — це щорічний міжнародний конкурс фотографій об'єктів природно-заповідного фонду для ілюстрування "Вікіпедії" та інших проєктів.

Учасники фотографують об'єкти природно-заповідних фондів країн, що беруть участь у конкурсі, і завантажують їх на Вікісховище.

Метою проєкту є формування якомога ширшої бази фотографій пам'яток природи світу, наповнення Вікіпедії та інших вікіпроєктів, а також сприяння охороні довкілля і захисту природи.

Конкурс був започаткований в Україні у 2013 році, а з 2014 року став міжнародним. За вісім років проведення (2013—2020) завдяки конкурсу було завантажено понад 700 тисяч світлин пам'яток природи із різних країн.

Нагадаємо, що фотографи Костянтин і Влада Ліберови показали перші світлини визволеного з російського полону бійця полку "Азов" Дмитра Козацького позивний якого "Орест".

Як ми писали, одним із лауреатів премії World Press Photo 2023 року став український фотожурналіст Євген Малолєтка. Його відзначили за серію знімків з обложеного російськими окупантами Маріуполя.

Окрім того, Україна вдруге в історії представила свій павільйон на 28-й конференції ООН зі зміни клімату (COP28). У павільйоні показано масштаб екологічних збитків від війни, у тому числі від підриву росіянами Каховської ГЕС. Серед світлин — і роботи фотокореспондента "Рубрики" Миколи Тимченка, який одразу тоді поїхав на Херсонщину документувати наслідки катастрофи.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: