fbpx
Сьогодні
15:59 19 Вер 2021

Вчені з "Академіка Вернадського" дослідили рештки кита поблизу станції: їм понад тисячу років

На острові Расмуссен у районі антарктичної станції "Академік Вернадський" уже давно лежать таємничі рештки кита, серед яких збереглися не тільки кістки, а й м'які тканини. Нарешті вченим вдалося їх дослідити.

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

Лише за зовнішнім виглядом кісток полярники не могли зробити точний висновок щодо віку кита. Тож біологи відібрали зразки тканин, які відправили на дослідження до лабораторії у Познані (Польща).

Зокрема, радіовуглецевий аналіз мав встановити вік тварини, а аналіз білків ㅡ її вид. Нарешті вчені НАНЦ отримали результати: вік залишків кита становить 1350 років (плюс-мінус 30 років), а вид тварини ㅡ синій кит. Це найбільший кит і взагалі тварина у світі.

"Тільки уявіть: це означає, що він (кит, – ред.) помер у сьомому столітті…" ㅡ кажуть у НАНЦ.

За довжиною щелепи науковці встановили, що цей кит був завдовжки щонайменше 26 метрів. Він належав до південного (антарктичного) підвиду, найбільшого підвиду серед синіх китів.

У НАНЦ заявили, що це відкриття має надзвичайне значення. Загалом у музеях світу є лише кілька десятків скелетів синіх китів, і більшість із них належать іншому підвиду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: