fbpx
Сьогодні
11:22 09 Гру 2023

У Польщі категорично заперечили блокування перевізниками на кордоні військової допомоги для України

English version here

Фото: Wojtek Jargilo /PAP

У польському уряді стверджують, що перевізники, які на сьогодні продовжують блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною, не перешкоджають надходження військової допомоги для ЗСУ.

Про це пише Polsat News.

Нагадаємо, що у виданні Reuters написали про те, що українські військові на передовій відчули на собі наслідки блокади кордону з Польщею. Видання стверджує, що протести польських перевізників призвели до серйозних затримок у постачанні військової техніки для Збройних сил України.

"Я категорично заперечую, що така ситуація мала місце. Військові колони, які перетинають кордон, – це колони у супроводі військової поліції. Вони проїжджають в абсолютно іншому режимі, як привілейовані транспортні засоби, і не є заручниками жодних протестів", наголосив заступник міністра оборони Польщі Мартін Очепа.

Своєю чергою Уповноважений уряду Республіки Польща з питань безпеки інформаційного простору Станіслав Жарин теж прокоментував звинувачення американського ЗМІ.

"Ми не маємо інформації про блокування транспортних засобів, які везуть військову допомогу Україні. Польські служби працюють на місці і здійснюють перевірку вантажівок на кордоні", підкреслив посадовець.

Жарин також зауважив, що Польща не отримувала жодних сигналів з України про те, що протести впливають на військові дії.

"Ще раз слід повторити, що в таких ситуаціях найкращим рішенням є проведення двосторонніх переговорів, а не через засоби масової інформації", резюмував він.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйк й заблокували низку КПП.

Польський уряд не може в односторонньому випадку вплинути на угоду між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації вантажних перевезень, попри те, що це є однією з вимог протестувальників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

1 грудня Україна й Польща домовилися про часткове розблокування кордону.

Державний бюджет України через страйк польських перевізників й блокування кордону втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Станом на 8 грудня на польсько-українському кордоні перебуває близько 3300 вантажівок. Наразі триває блокування руху на чотирьох пунктах пропуску.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: