fbpx
Сьогодні
11:20 08 Гру 2023

Близько 3300 вантажівок перебуває в чергах на польсько-українському кордоні

Фото: Фейсбук / Serhiy Derkach

Станом на сьогоднішній ранок на польсько-українському кордоні перебуває близько 3300 вантажівок. Наразі триває блокування руху на чотирьох пунктах пропуску.

Як інформує Рубрика, про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

"На жаль, ситуація на українському-польському кордоні з пропуском вантажівок практично не змінюється. Блокування руху на 4 напрямках продовжується. Станом на сьогоднішній ранок, за інформацією польських колег, в чергах на території Польщі в бік України перебуває близько 3300 вантажівок", – розповів Демченко.

За його словами, найбільше вантажівок стоїть навпроти пункту пропуску "Шегині" – 1200 і пункту пропуску "Рава-Руська" – близько 850.

На інших напрямках, зауважив він, також є черги, вони трохи менші.

Найбільш ускладений рух фіксується і надалі в напрямку "Ягодин" і "Рава-Руська".

"Там дуже незчна кількість транспортних засобів перетинає кордон за добу – як на виїзд з Польщі, так і на в'їзд у Польщу", – сказав Демченко.

Інтенсивніший рух, зазначив він, фіксується на напрямку "Краківець", але тієї інтенсивності, як це було до 6 листопада, немає.

"Якщо раніше через пункт пропуску "Ягодин" щодоби перетинало 1200-1300 вантажівок у два боки, то за минулу добу там фіксувалось на перетині кордону лише 160 вантажних транспортних засобів", – наголосив речник ДПСУ.

За його словами, через кордон польські блокувальники пропускають гуманітарні і ще деякі важливі вантажі, але сказати, що усі вони можуть безперешкодно перетнути кордон, не можна.

Демченко зазначив, що перемовини з польською стороною продовжуються.

"Як зазначало Міністерство інфраструктури, були обговорені деякі питання з польською стороною, щоб в подальшому розблокувати рух на всій ділянці кордону з Польщею", – додав він.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйк й заблокували низку КПП.

Польський уряд не може в односторонньому випадку вплинути на угоду між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації вантажних перевезень, попри те, що це є однією з вимог протестувальників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Окрім того, польські фермери, які долучилися до блокади перевізників на кордоні з Україною, попри те, що спочатку планували блокувати перетин кордону до суботи, хочуть продовжити свій протест 24 години на добу до 3 січня.

Частина протестувальників 13 листопада зустрілася з представниками українського та польського урядів. Однак переговори не розв'язали проблему, і перевізники продовжили блокувати польсько-український кордон.

1 грудня Україна й Польща домовилися про часткове розблокування кордону.

Державний бюджет України через страйк польських перевізників й блокування кордону втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: