fbpx
Сьогодні
Відео 16:45 07 Гру 2023

Через кордон з Польщею "Укрзалізниця" планує масово переправляти потяги з фурами: навіщо це рішення

Фото: Скріншот з відео

Акціонерне товариство "Укрзалізниця" запустило тестовий контрейлерний потяг, навантажений 23 українськими фурами, які через страйк польських перевізників були заблоковані перед в'їздом до України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заступника директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" Валерія Ткачова на зустрічі з агроекспортерами, якого цитує "Інтерфакс-Україна".

У чому проблема?

Нагадаємо, що з 6 листопада польські перевізники розпочали страйк й заблокували низку КПП.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • неможливості реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до системи "Шлях".

Проте польський уряд не може в односторонньому випадку вплинути на угоду між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації вантажних перевезень.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Окрім того, Державний бюджет України через страйк польських перевізників й блокування кордону втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Яке рішення?

Ткачов підтвердив інформацію в поширюваному в інтернеті вірусному відео, на якому залізницею рухаються навантажені на котрейлерні платформи українські фури.

Як це працює?

Чиновник також розповів, що таким чином українські експортери намагаються розв'язати проблему з перетином українсько-польського кордону, який блокується польськими перевізниками.

"Зараз у нас стоїть навантажений поїзд на переході з [пунктом пропуску] Грубешів. У нас уже є завантажені 23 вагони контрейлерні з фурами", — сказав він.

Ткачов наголосив, що наразі українська та польська сторони узгоджують технічні питання.

З його слів, польські митники наразі проводять огляд навантаженого 23 українськими фурами тестового контрейлерного поїзда, свою затримку пояснюють необхідністю узгодити:

  • габарити вантажів,
  • наявність у фурах пального.

"Найближчим часом ці питання ми намагатимемося вирішити, щоб його пропустили. Щойно цей тестовий поїзд пройде і все буде добре, ми запустимо це в масовому порядку", — сказав чиновник.

Він також додав, що оператором таких вантажоперевезень залізницею буде Український державний центр транспортного сервісу "Ліски".

Нагадаємо, що через блокаду кордону польськими перевізниками благодійні та неурядові організації, які надають військову допомогу Збройним силам України, зіткнулися із кількатижневими затримками критично важливих постачань безпілотників, електроніки та пікапів.

До того ж у ніч проти 4 грудня в пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" прикордонники розпочали оформлювати порожні великовагові вантажівки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: