fbpx
Сьогодні
12:22 04 Гру 2023

Рішення для перемоги: 30 команд винахідників представили свої роботи для гуманітарного розмінування

English version here

Фото: www.me.gov.ua

Протягом дводенного Demining Bootcamp, що відбувся в столиці 2-3 грудня, близько 30 команд, що претендують на участь в програмі підтримки інновацій у гуманітарному розмінуванні, представили свої проєкти.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки, пише Рубрика.

У чому проблема?

Через російське вторгнення в Україну та активні бойові дії наша країна забруднена вибухонебезпечними предметами. Деякі аналітики називають нашу країну найбільш замінованою у світі.

Площа забрудненої мінами деокупованої території нині становить близько 45 000 кв. км, а за повної деокупації території України вона збільшиться ще приблизно на 190 000 кв. км.

Яке рішення?

У Києві 2-3 грудня проходила акселераційна програма Demining Bootcamp підтримки інновацій у гуманітарному розмінуванні.

Її результатом мають стати втілення нових рішень у сертифіковані вироби та технології.

Програма передбачає:

  • навчальні курси з підприємництва,
  • менторську підтримку від галузевих експертів,
  • реальні випробування технологій на полігоні.

Учасники програми мали змогу:

  • скласти індивідуальну дорожню карту у супроводі менторів та експертів,
  • отримати підтримку при розробці бізнес-моделі та плану розвитку бізнесу від ідеї чи прототипу до сертифікованого виробу, чи технології.

Як це працює?

Близько півсотні команд українських розробників подали заявку на участь в акселераційній програмі підтримки інновацій у гуманітарному розмінуванні, що реалізується за ініціативи Міністерства економіки спільно із Kyiv School of Economics.

Протягом дводенного Demining Bootcamp, що відбувся в Києві 2-3 грудня, близько 30 команд представили свої розробки та ідеї.

"Наша глобальна мета – впродовж 10 років повернути у використання 80% потенційно замінованих територій…Один з ключових напрямків — застосування найсучасніших технологій у розмінуванні. Ми прагнемо допомогти нашим винахідникам та інноваторам швидко пройти шлях від ідеї до створення чи масштабування продукту. Це буде експертна допомога, а в разі, якщо проєкт перспективний — допомога із пошуком фінансування, сертифікацією, виходом на ринок", — зазначила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Під час Demining Bootcamp команди інноваторів представили експертам свої напрацювання за напрямами:

  • "Техніка для розмінування",
  • "Комплексні рішення»,
  • "IT-рішення",
  • "Обстеження".

Експертна група, до складу якої увійшли представники Національного органу з протимінної діяльності, Міністерства оборони, ДСНС, Міністерства економіки мала змогу оцінити та надати свої коментарі й поради щодо проєктів, які вже працюють в реальних умовах, і тих, що перебувають на стадії ідей.

Заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний зауважив, що в подальшому на команди, чиї проєкти будуть визнані експертами найбільш перспективними, чекає чотиримісячна акселераційна програма.

Весною наступного року планується тестування вже готових чи удосконалених продуктів на полігонах та в реальних умовах.

Прийом заявок на акселераційну програму триває.

Нагадаємо, у Міністерстві економіки вважають, що штучний інтелект може допомогти в гуманітарному розмінуванні території України.

Також повідомлялось, що у Миколаєві підприємство "Нібулон" почало будувати судно для розмінування. Його передадуть ДСНС для розмінування водних шляхів.

Окрім того, Міністерство енергетики України та американська компанія Tetra Tech, Inc домовилися про співпрацю у протимінній діяльності.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: