fbpx
Сьогодні
21:30 19 Жов 2023

Рішення для відбудови: в Україні хочуть проводити гуманітарне розмінування з допомогою ШІ

English version here

Фото: ДСНС

У Міністерстві економіки вважають, що штучний інтелект може допомогти в гуманітарному розмінуванні території України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки, пише Рубрика.

У чому проблема?

Раніше у Мінекономіки повідомили, що з початку цього року в Україні під час очищення від мін обстежили більше ніж 225 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення. Це майже половина земель, визначених для пріоритетного повернення до господарської експлуатації.

Об'єктивні терміни розмінування всієї території України можна буде спрогнозувати лише після закінчення війни, однак першочергове розмінування, зокрема сільськогосподарських угідь, можна здійснити протягом 5 років.

Яке рішення?

Відомство уже сформувало цілісну стратегію інформаційного менеджменту гуманітарного розмінування, що базується на data-орієнтовному підході.

Демоверсію унікального проєкту команда Міністерства економіки представила на Першій Міжнародній донорській конференції з гуманітарного розмінування України, яка відбулася в Загребі 11-12 жовтня 2023 року.

Як це працює?

У міністерстві зазначають, що допомагатиме втілити задумане американська технологічна компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних.

"Завдяки штучному інтелекту ми аналізуватимемо big data, щоб ухвалювати якісні рішення, розставляти пріоритети, достеменно розуміти потреби і те, які ресурси потрібно залучати, щоб швидше розмінувати українські землі", – розповіла міністерка економіки України Юлія Свириденко.

гуманітарне розмінування, ШІ

Фото: Міністерство економіки

Зокрема система зможе:

  • проаналізувати дані щодо потенційно замінованих територій,
  • поєднати їх із даними з додаткових джерел, наприклад, щодо обʼєктів соціальної чи критичної інфраструктури,
  • сформувати варіанти більш пріоритетних шляхів розмінування.

Впровадження інформаційної системи дозволить:

  • оперативно аналізувати рішення та дії у сфері гуманітарного розмінування,
  • корегувати їх,
  • удосконалювати підходи до очищення українських земель,
  • покращувати та прискорювати процеси.

Наявність аналітичного дашборду та інтерактивного помічника, що у реальному часі генерує дані для ухвалення управлінських рішень, допоможе всім дотичним до розмінування структурам працювати в цій сфері більш ефективно.

Нагадаємо, що 29 вересня Федеральна рада Швейцарії затвердила пакет допомоги у розмірі 100 мільйонів швейцарських франків для розмінування цивільних та сільськогосподарських територій в Україні та надання допомоги у відновленні країни.

Також ми повідомляли, що у Миколаєві підприємство "Нібулон" почало будувати судно для розмінування. Його передадуть ДСНС для розмінування водних шляхів.

Окрім того, в Україні компанія-виробник машини для підготовки ґрунту до розмінування вже отримала сертифікат відповідності, що дозволяє налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: