fbpx
Сьогодні
Фото 12:46 25 Лис 2023

Рішення для перемоги: у Запоріжжі створили робота-сапера для ЗСУ та рятувальників

English version here

Фото: Скріншот з відео

У Запоріжжі інженери та учні "Школи робототехніки" створили робота-сапера для потреб Збройних сил та надзвичайників.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сюжет "5 каналу".

У чому проблема?

Україна через російську агресію стала найбільш замінованою країною у світі. Площа забрудненої мінами деокупованої території нині становить близько 45 000 кв. км, а за повної деокупації території України вона збільшиться ще приблизно на 190 000 кв. км.

Як відомо, найбільш замінованими, за даними ДСНС, є Київська, Сумська, Чернігівська, Миколаївська, Запорізька, Харківська, Херсонська області та Донбас. Щоб очистити ці території, потрібно мінімум 10 років.

Запорізькі розробники розповідають, що до війни робота створювали для роботи в цивільному середовищі. Його мали використовувати в енергетиці або сільському господарстві.

Яке рішення?

Однак повномасштабне вторгнення російської федерації внесло свої корективи та змусило розробників адаптувати винахід для нової роботи, а саме для розміновування українських територій.

Цей проєкт є спільною розробкою викладачів та вихованців "Школи робототехніки".

Як це працює?

Для цього робота обладнали:

  • відеокамерами,
  • спеціальною механічною рукою.
Робот-сапер, Запоріжжя

Фото: Скріншот з відео

У такий спосіб він зможе бути корисним для:

  • військових саперів, щоб вони мали можливість безпечно обстежувати території,
  • рятувальників ДСНС під час проведення контрольованих підривів вибухонебезпечних предметів.
Робот-сапер, Запоріжжя

Фото: Скріншот з відео

"Робот стане у пригоді саперу, коли йому треба пройти до того місця, де визначили, що там прилетів якийсь предмет. До того ж допоможе пройти місцевістю з розтяжками. Також він має камери, що допомагають чітко ідентифікувати предмети", розповіли розробники

Вартість винаходу — орієнтовно 200 000 грн.

Робот-сапер, Запоріжжя

Фото: Скріншот з відео

Нагадаємо, Державна служба зайнятості (ДСЗ) зробила можливим навчання за професією "сапер" за допомогою ваучера, номінал якого становить до 27 тисяч грн.

Окрім того, попри невелику кількість естонського населення та обмежену економічну потугу, балтійська країна систематично допомагає Україні. Цього разу вона передала робота-сапера для розміновування українських територій.

Також морські піхотинці 36-ї бригади імені Білинського поділилися архівним відео початку наступальних дій на півдні, на якому видно, як військові долають мінні укріплення ворога.

До того ж "Рубрика" на власні очі побачила, як відбувається розмінування, та розпитала піротехніків про правила безпеки для цивільних. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Навіть ми, сапери, не знаємо всіх підступних механізмів цих мін": розмінування територій і водойм на Київщині та правила безпеки".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: