fbpx
Сьогодні
13:18 04 Гру 2023

Президент Болгарії наклав вето на надання Україні бронетехніки: прем’єр Денков заявляє, що парламент подолає вето

English version here

Фото: З відкритих джерел

Президент Болгарії Румен Радев наклав вето на безкоштовне надання Україні 100 одиниць бронетехніки. Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков впевнений, що більшість у парламенті відхилить вето, накладене главою країни.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на nova.bg та Novinite.

Як повідомляється, Радев повернув на нове обговорення в парламенті закон про ратифікацію угоди, згідно з якою Болгарія безкоштовно надає Україні бронетехніку.

У мотивах вето зазначалося, що народні обранці недостатньо ознайомлені з конкретними параметрами постачання, що унеможливлює об'єктивну оцінку необхідності у наданому обладнанні.

Радев наголосив, що надана Україні броньована транспортна техніка підвищеної прохідності може бути використана саме для охорони болгарського кордону та надання допомоги населенню у разі катастроф і аварій, у тому числі у важкодоступних районах.

"Я керуюся переконанням, що безпека, здоров'я та життя болгарських громадян мають бути пріоритетом", – сказав президент Болгарії.

Проте прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков впевнений, що більшість у парламенті відхилить вето, накладене президентом країни Руменом Радєвим на Угоду про постачання Україні 100 одиниць бронетехніки.

"Це вето (щодо передачі бронетехніки Україні – ред.) буде подолано, тому я не бачу, що коментувати", – спрогнозував Денков.

Зазначається, вже раніше ратифікований документ передбачає, що Болгарія безкоштовно надасть Україні 100 бронетранспортерів з озброєння МВС.

Як повідомляла Рубрика, Народні збори Болгарії на черговому засіданні в середу, 22 листопада, ратифікували угоду між Міністерством внутрішніх справ Болгарії та Міністерством оборони України про надання Україні бронетехніки та відповідного озброєння і запасних частин.

Угода передбачає, що Болгарія поставить бронетранспортери та озброєння, а також запасні частини та всі надлишки в МВС.

БТР були придбані десятиліття тому комуністичним режимом того часу.

Допомога Україні від Болгарії

Болгарія з перших днів повномасштабного вторгнення РФ надає Україні різну допомогу. Так, наприкінці вересня, парламент Болгарії за зачиненими дверима проголосував нетрадиційною процедурою за постачання непридатних до експлуатації ракет С-300 Україні.

Болгарія також вирішила приєднатися до спільної закупівлі снарядів для України.

Зазначалося, що Болгарія продовжить надавати Україні допомогу на військовому, політичному, дипломатичному та гуманітарному рівнях. Також вона підтримуватиме українську Формулу миру.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: