fbpx
Сьогодні
09:32 16 Лип 2023

Радев заявив, що Україна "наполягає на війні", а платити за все доводиться Європі: у посольстві відреагували

Президент Болгарії Румен Радев заявив, що Україна "наполягає на веденні війни" проти російської федерації, а за все доводиться платити нібито Європі.

Про це пише "Свободна Європа".

"Україна наполягає на тому, щоб продовжувати вести цю війну, але рахунки платить вся Європа", сказав болгарський лідер.

Так прокоментував війну в Україні Радев. Досі він закликав Болгарію дотримуватися позиції "нейтралітету".

Як повідомляють, Глава Болгарії з початку російського вторгнення відстоює позиції, близькі до позицій кремля. Він часто використовує слово "конфлікт" замість "війна". Також болгарський лідер заявляє, що виступає проти надання зброї для захисту Києва.

Окрім того, він також виступає проти економічних санкцій проти росії.

Радев активно закликає до переговорів між Києвом та Москвою й до мирного вирішення війни. Востаннє це відбувалося під час візиту президента України Володимира Зеленського до Софії на початку місяця.

Саме тоді Зеленський відстоював позицію Києва, що війна не має мирного вирішення. Однією з головних вимог України для досягнення миру є повне виведення російських військ з усіх окупованих українських територій, чого росія робити відмовляється.

"Наші правителі несамовито намагаються переконати нас, що, надсилаючи військову допомогу, вони, навпаки, підвищують нашу безпеку. Цей конфлікт поглиблюється, жертв стає все більше", – сказав Радев.

Болгарія, яка є членом НАТО і Європейського Союзу, вже двічі відправляла військову допомогу Україні. Перша партія була відправлена призначеним Радевим тимчасовим урядом. Він був зобов'язаний зробити це рішенням Народних зборів.

Прем'єр Болгарії Ніколай Дєнков прокоментував останні заяви Радева. Він заявив, що "російська Федерація є найбільш значущою і прямою загрозою для безпеки країн-членів Північноатлантичного договору, а також для миру і стабільності в євроатлантичному регіоні".

"Моє питання полягає в тому, коли наш президент мав свою думку – коли він підписував ці цитати. Або коли сьогодні він повторює деякі російські заяви, які не мають нічого спільного з тим, що члени ЄС та НАТО представляють як позицію.

Національний інтерес Болгарії полягає в тому, щоб припинити війну. Щоб Росія вивела свої війська з України, щоб Україна стала членом НАТО і щоб ми нарощували свою обороноздатність відповідно до регіональних планів, які НАТО ухвалив у Вільнюсі", наголосив прем'єр.

Своєю чергою, ⁣українське посольство в Софії також відкинуло слова Радева. Дипломати підкреслили, що Україна прагне миру і докладає всіх зусиль для його досягнення.

"Звинувачення України, яка зазнала віроломного нападу північного сусіда, у війні, що триває, – одна з найпоширеніших тез підтримки російської пропаганди та гібридної війни в Європі", наголосили в заяві.

У посольстві підкреслили, що надання Україні оборонних засобів не веде до збільшення кількості жертв і руйнувань. А навпаки дозволяє врятувати більше життів простих громадян.

Довідка

Нагадаємо, що 6 липня президент України Володимир Зеленський у четвер прибув з візитом до Болгарії.

Лідери обох країн уклали спільну декларацію, яка стала 22-м документом, в якому мова йде про підтримку членства України в НАТО.

Повідомляли, що прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков запевнив, що Софія підтримує європейську та євроатлантичну інтеграцію України та розуміє значення України для безпекової ситуації в Європі у майбутньому.

Окрім того, Україна розглядає укладання угоди з Болгарією щодо купівлі двох ядерних реакторів російського виробництва та іншого критично важливого енергетичного обладнання.

Під час візиту до болгарської Софії президент Володимир Зеленський посперечався з главою Болгарії Руменом Радєвим щодо військової допомоги Україні, розкритикувавши останнього за проросійську позицію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: