fbpx
Сьогодні
09:28 17 Сер 2023

Ще одна країна долучиться до декларації G7 про "гарантії безпеки" Україні

English version here

На засіданні, 16 серпня, уряд Болгарії прийняв рішення про приєднання країни до декларації країн "Групи семи" з надання довгострокових безпекових зобов'язань Україні.

Про це пише Рубрика з посиланням на повідомленні уряду Болгарії.

Уряд підкреслив, що Болгарія надає політичну та практичну підтримку Україні, "яка, протидіючи російській агресії, також робить безпосередній внесок у захист свободи, безпеки та суверенітету всіх європейських держав-членів".

Дослівно з повідомлення: "Відповідно до цієї послідовної політики, Болгарія приєднається до Спільної декларації країн G7 на підтримку України".

Міністерство закордонних справ Болгарії отримало доручення проінформувати про ухвалене рішення.

Довідка

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine). Вони узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані пізніше.

14 серпня стало відомо, що Греція підтримала гарантії безпеки для України та стала 14 країною, яка приєдналася до декларації G7.

Окрім Болгарії, до декларації вже приєднались 15 держав.

 Серед тих, хто долучився до декларації G7, також Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Ісландія, Ірландія, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія, Іспанія та Швеція. 

Зауважимо, що протягом серпня Україна розпочала переговори про "гарантії безпеки" зі Сполученими Штатами Америки та Великою Британією.

Ці "гарантії безпеки" посилять прогрес України на шляху до майбутнього членства в євроатлантичній спільноті, включно з ЄС і НАТО, що є кінцевою метою та найнадійнішою гарантією безпеки".

Україна 3 серпня розпочала переговори зі Сполученими Штатами Америки щодо двосторонньої угоди про надання "гарантій безпеки" у межах Спільної декларації про підтримку нашої держави.

"Символічно, що саме Сполучені Штати Америки – наш найбільший стратегічний партнер – стали першою країною, із якою Україна розпочала цей процес. У такий спосіб ми створюємо успішну модель і для інших партнерів", – зазначив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, який очолив українську делегацію.

А 11 серпня Україна розпочала двосторонні консультації щодо "гарантій безпеки" з Великою Британією.

"Дійсно, після наших американських колег ми розпочали (консультації. – Ред.) з нашими друзями, партнерами з Великої Британії. Це країна, яка за ключовою допомогою є одним із наших головних і стратегічних партнерів", – сказав Єрмак.

"Сьогодні, дійсно, відбулася дуже важлива розмова. Ми вже можемо сказати про те, що з Великою Британією такі консультації розпочато", – додав керівник ОП.

Він зауважив, що нині мета – до кінця року мати перші двосторонні угоди з країнами, які нададуть безпекові гарантії Україні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: