fbpx
Сьогодні
14:20 23 Лис 2023

Рішення для перемоги: Міноборони прискорило постачання нових зразків зброї до ЗСУ

English version here

Міністерство оборони пришвидшило постачання нових зразків зброї Збройним силам України.

Про це повідомило Міноборони, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Як нагадали в міністерстві, раніше для того, щоб зброя чи техніка потрапила до ЗСУ, виробники мали пройти шестиетапну процедуру, що могла затягуватися на кілька місяців.

Яке рішення?

Відтепер зі згаданої процедури вилучена одна з найтриваліших бюрократичних перепон – видання наказу про допуск до експлуатації, погодження якого з різними структурами Міноборони та Генерального штабу зазвичай тривало близько місяця.

Як це працює?

Пришвидшення стало можливим завдяки змінам до постанови № 345 Кабінету міністрів від 25 лютого 2015 року, внесеним на засіданні уряду 21 листопада поточного року з ініціативи міністра оборони.

Очікується, що в результаті внесених змін процес постачання нових зразків озброєння та військової техніки скоротиться до 20 днів.

Термін може змінюватися залежно від якості та повноти наданих виробником матеріалів.

Оновлений fast track постачання зброї передбачає також скорочення термінів на інших етапах. Зокрема, згідно зі внесеними змінами, випробування нових зразків зброї та перевірка їхніх бойових характеристик відбуватимуться безпосередньо на полі бою.

"У разі успішних результатів ніяких додаткових випробувань більше не потрібно (як це було, наприклад, з колісною самохідною гаубицею "Богдана", яка чудово зарекомендувала себе під час виконання бойових завдань)", – наголосили в Міноборони.

Інша важлива зміна стосується закупівлі найбільш потрібних класів безпілотників ("мікро" та "міні") цивільного або подвійного призначення, які можна переобладнати для виконання бойових завдань.

Наголошується, що відтепер держзамовник може закуповувати такі безпілотні апарати, навіть якщо вони не допущені до експлуатації та не кодифіковані як предмет постачання.

Довідка

У 2024 році забезпеченням ЗСУ одягом, їжею, пально-мастильними матеріалами, бронежилетами, касками та тактичним спорядженням займатиметься новостворене підприємство Міноборони – Державний оператор тилу. Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, міністр оборони підписав наказ про призначення досвідченого менеджера Арсена Жумаділова гендиректором Державного оператора тилу.

Гендиректор агентства Арсен Жумаділов сказав, що однією з перших закупівель агентств будуть турнікети. Зараз підприємство разом із Міністерством оборони й Міністерством охорони здоров'я визначають критерії якості.

Також відомство працює над тим, щоб бронежилети, каски, тактичне спорядження, одяг та їжа для ЗСУ були українського виробництва. Міністерство ініціювало зустріч із представниками українського бізнесу, які постачають ці товари для армії. Підприємці готові повністю забезпечувати тилові потреби ЗСУ якісними товарами.

Працівники агентства аналізуватимуть ринок, ціни, спілкуватимуться з постачальниками напряму, оцінюватимуть їх і аналізуватимуть роботу.

Наразі підприємство готується до перших закупівель за напрямом харчування. З грудня 2023 року закупівлями продуктів для армії займатиметься агентство "Державний оператор тилу".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: