fbpx
Сьогодні
12:30 23 Лис 2023

Рішення для перемоги: Міноборони вперше закупить тактичні навушники для ЗСУ

Фото: Вallistika

Міністерство оборони має намір для військових закупити засоби індивідуального захисту. Усі лоти – нагальні потреби Збройних Сил України,

Про це повідомила пресслужба відомства, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Небезпечним для слухового апарату людини вважається перевищення шуму понад 100 дБ, а 130 дБ – це больовий поріг.

Під час пострілу звуковий тиск у стволі миттєво досягає 150 дБ, у вусі – 140 дБ, що може спричинити контузію.

Активні навушники військові (спеціальні навушники для захисту органів слуху) вирівнюють та регулюють звук.

Пристрій контролює, щоб середній рівень шумів не перевищував безпечні для людини 82 децибели.

Активні армійські навушники є важливим елементом екіпіровки сучасного воїна на полі бою. Вони захищають бійця від гучних вибухів, що в деяких випадках навіть дає можливість запобігти контузії.

Це необхідний елемент екіпірування згідно зі стандартами НАТО.

Яке рішення?

Міністерство оборони планує закупити засоби індивідуального захисту для військових. Закупівлі диктуються не планом, а потребами реального бійця на фронті.

Фото: bigl.ua/

Як працює це рішення?

Уперше ухвалено рішення про купівлю тактичних навушників (раніше військових ними забезпечували волонтери. – ред.), також придбають бронежилети та шоломи.

Зараз у колегіальному органі з тилового забезпечення вивчають ТТХ, виробників і ціни. Звісно ж, вимогою до виробників буде сертифікація НАТО.

Загалом планують придбати:

  •  15 000 активних навушників;
  • 15 000 бронежилетів VI класу;
  •  5000 бойових шоломів балістичних з високою обрізкою, не нижче класу захисту ІІІА.

Про оголошення тендерів на платформі електронних закупівель Prozorro Міноборони сповістить додатково.

Довідка

У 2024 році забезпеченням ЗСУ одягом, їжею, пально-мастильними матеріалами, бронежилетами, касками та тактичним спорядженням займатиметься новостворене підприємство Міноборони – Державний оператор тилу. Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, міністр оборони підписав наказ про призначення досвідченого менеджера Арсена Жумаділова гендиректором Державного оператора тилу.

Гендиректор агентства Арсен Жумаділов сказав, що однією з перших закупівель агентств будуть турнікети.

"Сподіваюся, це буде одна з перших наших закупівель, про яку ми скажемо, що нарешті, по-перше, вони закуплені, а по-друге, закуплені саме якісні", – сказав він.

Зараз підприємство разом із Міністерством оборони й Міністерством охорони здоров'я визначають критерії якості.

"Проблема з турнікетами. Деякі інші складові аптечок не є такими проблематичними. Бо там ось цей режим управління якістю є набагато більш адекватним, якщо ми говоримо, наприклад, про гемостатики або оклюзійні наліпки. Тобто там ця проблема не є такою гострою, і якісний медичний виріб закупити можна", – сказав він.

Також відомство працює над тим, щоб бронежилети, каски, тактичне спорядження, одяг та їжа для ЗСУ були українського виробництва. Міністерство ініціювало зустріч із представниками українського бізнесу, які постачають ці товари для армії. Підприємці готові повністю забезпечувати тилові потреби ЗСУ якісними товарами.

Працівники агентства аналізуватимуть ринок, ціни, спілкуватимуться з постачальниками напряму, оцінюватимуть їх і аналізуватимуть роботу.

Наразі підприємство готується до перших закупівель за напрямом харчування. З грудня 2023 року закупівлями продуктів для армії займатиметься агентство "Державний оператор тилу".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: