fbpx
Сьогодні
10:15 21 Лис 2023

На Чернігівщині аудитори Міноборони виявили у військовій частині майже 40 млн грн збитків на закупівлі генераторів

У Чернігівській області Служба внутрішнього аудиту Міністерства оборони з правоохоронцями провела перевірку однієї з військових частин, внаслідок чого були виявлені порушення майже на 40 млн грн

Про це інформує Рубрика, посилаючись на Телеграм пресслужби Міноборони.

Як зауважують у відомстві, на військові частини були закуплені генератори за безпідставно завищеною ціною, при чому більшість з них не видавалася військовим. Під час перевірки аудитори встановили порушення, що призвели до збитків державі на суму 38,8 млн грн.

Наймасштабнішим стало саме придбання у 2022 році генераторів, що спричинило 37,1 млн збитків.

Аудит встановив, що посадовці військової частини укладали додаткові угоди з постачальниками, чим істотно змінювали умови договору. Через це вони закупили на 163 генератори менше від встановленої потреби.

"При чому в період з жовтня 2022 по квітень 2023 року, коли генератори були критично потрібні військовим, більшість з них до військових частин не постачалися, а накопичувалися на складах. Частка виданих генераторів для користування не перевищила 15% від закуплених", наголосили у міністерстві.

Також були встановлені інші порушення на загальну суму 1,7 млн грн. А ще — факти перешкоджання діям аудиторів під час перевірки, кажуть у відомстві.

Міноборони передало до правоохоронців матеріали щодо порушень посадовців, які призвели до збитків. Зокрема мова йде про командира військової частини.

"Ми продовжимо систематично виявляти помилки й порушення. До перешкоджань діям внутрішнього аудиту ставимось, згідно з законом, як до правопорушення. Нам потрібен сильний організаційний імунітет від фінансових зловживань", прокоментував заступник міністра оборони Юрій Джигир.

Нагадаємо, що нещодавно Служба внутрішнього аудиту Міністерства оборони перевірила дії посадових осіб щодо тендеру з ціною у 351 гривню за одну обкладинку папки особової справи.

Міноборони надало роз'яснення щодо ситуації з тендером на закупівлю обкладинок для особових справ військових, який набув розголосу в засобах масової інформації.

Що відомо про реорганізацію Міністрерства оборони

Нагадаємо, що 6 серпня, Верховна Рада України схвалила рішення призначити ексголову Антимонопольного комітету Рустема Умєрова на посаду очільника Міністерства оборони.

Новопризначений міністр оборони переконаний, що кадрові зміни у МОУ сприятимуть перезавантаженню відомства, і передусім якісні зміни відчують військовослужбовці.

Тоді він заявив про намір запровадити електронний військовий квиток, запустити єдиний реєстр призовників та цифровізувати всі процеси діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК).

Також Умєров підписав наказ про створення медичного департаменту Міноборони України. Серед іншого, це дозволить провести стандартизацію турнікетів та бойових аптечок українських воїнів.

Окрім того, міністр оборони підписав наказ про призначення досвідченого менеджера Арсена Жумаділова гендиректором Державного оператора тилу. Відтепер Міноборони купуватиме продукти для армії по-новому.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: