fbpx
Сьогодні
20:19 13 Жов 2023

В Україні створять медичний департамент Міноборони: у чому рішення

Фото: З відкритих джерел

Міністр оборони України Рустем Умєров підписав наказ про створення медичного департаменту Міноборони України. Серед іншого, це дозволить провести стандартизацію турнікетів та бойових аптечок українських воїнів.

Про це заявила заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова, пише Рубрика з посиланням на ефір телемарафону.

У чому проблема?

Тактична медицина — це засоби, що допомагають рятувати життя пораненого солдата на полі бою та до того, як він потрапить у медзаклад.

Це всі ті предмети, що лежать в індивідуальних аптечках захисників і в рюкзаках бойових медиків: турнікети, гемостатичні бинти, оклюзійні пов'язки, декомпресійні голки, назофарингіальні трубки, м'які й тракційні шини, катетери для внутрішньокісткового доступу та інше.

Але неякісні медичні засоби не лише не допомагають — вони вбивають.

Тому українська армія запроваджує стандарти НАТО також і в галузі тактичної медицини.

Яке рішення?

Міністр оборони Рустем Умєров підписав наказ про створення у відомстві медичного департаменту. 

Як це працює?

За словами заступниці міністра, це дозволить відомству почати здійснювати регуляторну функцію і провести стандартизацію турнікетів та бойових аптечок українських воїнів.

"Разом з тим ми опрацьовуємо із західними партнерами можливість швидкого рішення щодо підтвердження якості турнікетів, які виробляються в Україні, тими інституціями, які забезпечують дотримання якості в США", – сказала Калмикова.

Вона пояснила, що наразі в Збройних силах України є затверджений перелік складових бойової аптечки, проте немає процедури та технічних засобів для того, щоб визначати їх якість.

Після впровадження стандартизації, аптечки та турнікети, які надійшли у військові частини від держави, будуть перевірені.

Аптечки, які не відповідають стандартам, вилучать та замінять на якісні.

Нагадаємо, нещодавно міністр оборони Рустем Умєров зазначив, що сенс Е-реєстру військовозобов'язаних – у повній цифровізації процесів, щоб перевести всю інформацію до digital: від електронного квитка до документів військово-лікарських комісій.

Повідомлялось, що електронний реєстр призовників і військовозобов'язаних має з'явитися найближчим часом, і в жовтні очікуються фінальні кроки щодо його запуску.

Президент Володимир Зеленський також заявив, що в Україні необхідно цифровізувати облік постачання Силам оборони, щоб відповідна інформація не відрізнялася від реальних фактів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: