fbpx
Сьогодні
10:16 08 Лис 2023

У комітеті Конгресу Сполучених Штатів схвалили проєкт передачі Україні російських активів

English version here

Фото: Shutterstock.com

Комітет із закордонних справ палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки більшістю голосів підтримав двопартійний та двопалатний законопроєкт про використання заморожених російських активів для допомоги Україні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на рішення, яке було ухвалено 8 листопада, під час слухання законопроєкту.

Під час засідання комітет схвалив законопроєкт із результатом 40 голосів "за" та два "проти".

"Уповноважити державного секретаря надавати додаткову допомогу Україні, а також для інших цілей, використовуючи активи, конфісковані у Центрального банку Російської Федерації та інші суверенні активи Російської Федерації", наголосили в документі.

Він передбачає, що держсекретар спільно з Агентством США з міжнародного розвитку протягом 180 днів після набрання чинності законом, якщо його буде ухвалено, має надати відповідним комітетам Конгресу "оцінку найбільш нагальних потреб України у відновленні, допомозі в галузі безпеки та гуманітарної допомоги".

У документі мова йде про те, що конфісковані кошти акумулюються у спеціальному Фонді підтримки України, а "у разі потреби право власності та дохід від конфіскованих російських суверенних активів (…) переходять до уряду Сполучених Штатів".

Зауважимо, що відповідний документ на розгляд вніс конгресмен-республіканець Майкл Маккол. Цей законопроєкт вимагає від адміністрації Байдена передати Україні заморожені суверенні активи Росії.

"Настав час, щоб Росія розплачувалася за війну, яку вона розпочала", – вважає Маккол.

До того ж як розповів Маккол під час слухань у Конгресі, його законопроєкт також унеможливлює повернення російських активів до рф, поки вона не виплатить компенсацію Україні.

"З розвитком війни має розвиватися і наша економічна стратегія. Це включає і підтримку України, яка дозволить їй стати повноцінним економічним гравцем у Європі", своєю чергою під час слухань додав співголова Комітету з міжнародних відносин, конгресмен-демократ Грегорі Мікс.

Також Мікс підкреслив, що це потрібно робити під час війни, а не тільки після перемоги України.

Нагадаємо, на початку вересня уперше Сполучені Штати оголосили про передачу Україні активів, конфіскованих в російських підсанкційних олігархів.

Що відомо про конфіскацію роісйських активів

Як відомо, СБУ впродовж 2022-2023 років і станом на початок серпня арештували активи російських бізнесменів, які фінансують війну, на майже 190 мільярдів гривень. 

Зокрема, мова йде про корпоративні права та нерухоме майно десятків підприємств, кінцевими бенефіціарами яких є російські корпорації "Роснефть", "Росатом", "Газпром", "Ростех" та російські банки.

Окрім того, економічні санкції застосували до понад 4 тисяч компаній рф, які безпосередньо фінансують військове вторгнення, допомагають росії обходити санкції та закуповувати матеріали, техніку військового призначення і компоненти озброєнь в інших країнах.

До того ж, активи російських олігархів арештовують за кордоном:

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: