fbpx
Сьогодні
14:58 11 Жов 2023

Спецфонд для підтримки України: Бельгія спрямує заморожені активи рф у сумі 1,7 млрд євро Україні

English version here

Прем’єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо. Фото: Getty Images

Бельгія створила спеціальний фонд для підтримки України обсягом 1,7 млрд євро, який наповнюють з оподаткування заморожених в країні російських активів.

Про це оголосив прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо на спільному брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським 11 жовтня у Брюсселі.

Очільник бельгійського уряду зазначив, що його країна продовжить підтримувати Україну за трьома напрямками, з яких перші два – це військова допомога та економічні санкції.

"Третій – це створення Фонду України обсягом 1,7 млрд євро… Джерелом цього фонду стануть мільярдні російські активи, заморожені у Бельгії. Ми в Бельгії маємо оподаткування прибутків цих заморожених активів. Минулого року для нас було чітко зрозуміло, що оподаткування прибутків цих активів має на 100% піти на користь народу України.

Ми робили це минулоріч, і цього року ми зробимо це знову через фонд на 1,7 млрд (євро). Цей фонд буде використаний на придбання військової техніки, гуманітарну підтримку, Європейський фонд миру, макрофінансову допомогу тощо", наголосив Кроо.

Своєю чергою, Зеленський подякував пану Прем'єр-міністру Александру Де Кроо та всій Бельгії за принципову роботу щодо замороження активів держави-агресора.

"Сьогодні ми обговорили, як саме заморожені активи Росії можна використовувати вже зараз, не втрачаючи часу, для компенсації шкоди від агресії Росії.

Важливо, що Бельгія стала першою країною, яка започаткувала практику використання заморожених російських активів на підтримку захисту від російського терору. Кошти будуть спрямовані на безпекову допомогу нашій державі та на проєкти швидкої відбудови в регіонах України", зазначив український лідер.

Нагадаємо, раніше міністерка оборони Бельгії оголосила, що країна відправить в Україну кілька бельгійських винищувачів F-16, починаючи з 2025 року. 

Як писала Рубрика, в Україні планують створити спеціальний оборонний фонд, який буде наповнюватися дивідендами від державних оборонних активів та прибутку від продажу російських конфіскованих активів.

Що відомо про конфіскацію російських активів

Як повідомляли раніше, українська влада хоче витратити отримані конфісковані закордонні активи російської федерації, зокрема на реабілітацію українських ветеранів.

Ще у квітні Україна закликала світ сфокусуватися на посиленні імплементації санкцій до російської федерації та прискорити розробку механізмів конфіскації російських активів, аби спрямувати їх на відновлення нашої країни.

Рубрика писала, що Сполучені Штати вже готуються вперше передати Україні конфісковані активи рф на суму понад 5 млн доларів.

До цього активно лунали заяви про те, що конфісковані активи рф нададуть Україні для відновлення. Президент Володимир Зеленський під час свого нещодавнього закордонного турне заявив, що необхідно використати кошти для компенсації збитків, завданих війною та терором.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: