fbpx
Сьогодні
16:40 05 Лис 2023

В Україні скасовують великі премії чиновникам, натомість "вирівнюють зарплати": що відомо

Міністр Кабміну Олег Немчин повідомив, що в Україні премії чиновників у розмірі 300-400% скасують. Натомість мають переглянути розмір заробітних плат.

Як інформує Рубрика, про це він заявив в ефірі "Українського радіо".

"З'являється квазіпреміальний фонд, який використовується для стимулюючих надбавок, які за високих посадових окладів становлять понад 50%. І працівники таким чином мають додаткові доплати, так звані псевдопремії, які ніколи не були преміями, а є лише вирівнюванням на ринку праці гідного рівня оплати праці" – пояснив він.

Під час підготовки проекту держбюджету на 2024 рік було взято за основу новели із законопроекту №8222 про реформу оплати праці, а 23 жовтня було прийнято розроблену держслужбою постанову Кабміну "Про класифікацію посад".

"Є 27 груп посад, що повністю визначають основні сфери діяльності. Але ще багато питань, які будуть врегульовані після другого читання. Є питання до нормотворчої діяльності Апарату Верховної Ради, Секретаріату Кабінету міністрів, які створюються президентом органів, які забезпечують життєдіяльність країни. Людина, яка виконує однакову функцію, але в різних органах повинна мати однакову справедливу зарплату", – пояснив він.

Це перший крок класифікації посад.

Другим кроком буде новий рівень посадових окладів.

70% фактичного заробітку держслужбовця має становити справедливий посадовий оклад. І 30% – це надбавки, передбачені законом і які мають бути стимулюючими: це і вислуга, і преміальний фонд.

Держбюджет-2024

Нагадаємо, у вересні Кабінет міністрів затвердив проект держбюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у 1 трлн 560 млрд грн та видатками загального фонду у 3 трлн 108 млрд грн.

Понад половину всіх ресурсів бюджету спрямують на забезпечення оборони й безпеки України – 1 трлн 685 млрд гривень. Ця сума на 113 млрд гривень більша, ніж цьогоріч.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: