fbpx
Сьогодні
12:06 15 Вер 2023

Кабмін схвалив проект бюджету на наступний рік

Уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у 1 трлн 560 млрд гривень та видатками загального фонду у 3 трлн 108 млрд гривень.

Про це 15 вересня повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, інформує Рубрика.

"Ключовий акцент цього проєкту – оборона й безпека нашої країни", – написав він.

Понад половини всіх ресурсів бюджету спрямують на забезпечення оборони й безпеки України — 1 трильйон 685 млрд гривень. Ця сума на 113 млрд гривень більша, ніж цьогоріч.

"Буде ще більше зброї та техніки. Більше дронів, боєприпасів, ракет. Так само як і цьогоріч, кожна копійка податків громадян та бізнесу піде на забезпечення наших Сил безпеки й оборони", — наголосив прем'єр.

Другий пріоритет у проєкті — це соціальна сфера, каже Шмигаль. Видатки бюджету складуть 469 млрд гривень, що на 25 млрд гривень перебільшує видатки 2023 року.

Також очільник уряду виокремив медицину та освіту. На сектор освіти передбачено 179 млрд гривень, і це на 23 млрд більше, ніж цього року. На медицину — 202 млрд гривень, що на 24 млрд перевищує видатки 2023 року.

Підтримка ветеранів стане четвертим пріоритетом у бюджеті. Видатки за цією програмою збільшать удвічі — з 6,8 млрд гривень у 2023 році до 14,3 млрд гривень у наступному.

Шмигаль наголосив на ще одному напрямку — відновленні економіки. Уряд продовжить програми пільгового кредитування, програму безповоротних грантів «єРобота», підтримку українських стартапів. Також планують запустити нові програми для індустріальних парків, реалізації інвестиційних проєктів та підтримки українського виробника.

"Жодного підвищення податків не передбачається", — запевнив голова Кабміну.

Водночас дефіцит бюджету зросте і становитиме 1,531 трлн гривень, про це повідомив народний депутат  Ярослав Железняк.

Окрім того, проєкт передбачає, що з 1 січня  2024 року мінімальна заробітна плата становитиме 7100 гривень, а з 1 квітня — 8 000 гривень. Водночас місячний прожитковий мінімум на одну людину сягатиме 2 920 гривень.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну заявив, що Уряд України має схвалити програму державного бюджету на 2024 рік до 15 вересня.

Також повідомлялось, що Кабмін пропонує спрямувати податки фізосіб із виплат військовим на виробництво БпЛА та зброї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: