fbpx
Сьогодні
10:01 04 Лис 2023

До України завітала глава Єврокомісії: має виступити у Верховній Раді

Фото: Reuters

4 листопада до Києва прибула з офіційним візитом голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та має виступити в Верховній Раді й зустрітися з президентом Володимиром Зеленським.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram члена фракції "Голос" Ярослава Железняка.

Зазначимо, що візит відбувається напередодні того, як Єврокомісія має рекомендувати почати переговори про вступ України в ЄС.

"Сьогодні до Києва прибула президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Чекаємо на її виступ у парламенті", повідомив нардеп.

Про ймовірний візит президентки Єврокомісії в Україну стало відомо ще минулого тижня. У ЗМІ припустили, що це може свідчити про позитивну оцінку прогресу Києва у "кандидатських" реформах.

Своєю чергою, віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина підтвердила, що голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибуде до Києва до публікації звіту про прогрес на шляху до членства в ЄС.

З її слів, очільниця Єврокомісії зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським щодо остаточних оцінок, які будуть представлені Єврокомісією в остаточному звіті про початок переговорів щодо вступу в ЄС.

За словами Стефанішиної, Україна розраховує на позитивне рішення з боку Єврокомісії, фіксування прогресу по 7 крокам, а також рекомендації з боку ЄС щодо реформ по верховенству права.

Що відомо про вступ України до ЄС

Нагадаємо, що  у липні президент Володимир Зеленський у Вільнюсі обговорив із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем можливість наприкінці року почати переговори про членство України в ЄС.

Євросоюз визнав Україну та Молдову офіційними країнами-кандидатами незабаром після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Своєю чергою Єврокомісія 17 червня 2022 року рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС і висунула сім умов для початку переговорів про вступ.

Раніше очільниця ЄК заявляла, що Україна, якщо збереже поточний темп реформ, то зможе швидко досягти успіху у процесі вступу до Європейського Союзу.

Лідери ЄС мають ухвалити рішення про офіційне відкриття переговорів про вступ України та Молдови на грудневому саміті, після того, як проаналізують звіт Європейської комісії.

Зауважимо, що вже 8 листопада Єврокомісія у своєму щорічному звіті надасть оцінку прогресу України на шляху до членства в ЄС. Найімовірніше, вона буде позитивною, однак Києву можуть висунути додаткові умови.

Нещодавно президент Зеленський заявив, що це рішення може стати найсильнішим у десятилітті: Україна чекає перемовин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: