fbpx
Сьогодні
15:37 31 Жов 2023

Якщо не буде форс-мажорів, то Україна почне переговори про вступ до ЄС вже цьогоріч, - Кулеба

English version here

Уже з кінця цього тижня відбудуться події, які матимуть позитивний ефект на рух України до Європейського Союзу.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Я думаю, що з кінця цього тижня ви побачите події і новини, які будуть мати позитивний ефект. Українська влада працювала над тим, щоб виконати все, що потрібно з нашого боку.

Президент України контролював цей процес, надавав імпульсу, коли щось прописало, гальмувало.

Я неодноразово казав у попередні місяці, що якщо не буде форс-мажорів, то до кінця цього року Україна відкриє переговори щодо членства в Європейському Союзі", – сказав очільник української дипломатії.

Кулеба прокоментував реформу всередині Євросоюзу, вказавши, що вона є дуже непростою для самої організації. І саме заявка України на вступ минулого року змінила ситуацію.

"Були розморожені всі процеси щодо розширення ЄС і так само були розморожені процеси щодо реформи, але зʼясувалося, що бачення реформи немає. Незрозуміло цілісно, куди рухатися", – пояснив міністр.

Як вважає очільник відомства, що Євросоюз побоюється, що чим більше він ставатиме, тим складніше буде ухвалювати рішення на основі принципу консенсусу. А тому Євроблоку держав потрібно змінити правила. До того ж також вирішити питання вступу нових економік і внутрішніх балансів економічних політик.

Кулеба вказав, що позиція України на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, на якій будуть визначатися параметри реформи, полягає в тому, що реформа Євросоюзу не повинна бути використана для уповільнення інтеграції нових членів.

На його переконання, є велика зміна в сприйнятті України, як рівноправного партнера і майбутнього члена, адже наш голос щодо того, яким має бути ЄС, хочуть і готові чути.

Що відомо про вступ України до ЄС

Нагадаємо, що  у липні президент Володимир Зеленський у Вільнюсі обговорив із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем можливість наприкінці року почати переговори про членство України в ЄС.

Євросоюз визнав Україну та Молдову офіційними країнами-кандидатами незабаром після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Раніше очільниця ЄК заявляла, що Україна, якщо збереже поточний темп реформ, то зможе швидко досягти успіху у процесі вступу до Європейського Союзу.

Як писала Рубрика, Урсула фон дер Ляєн у 500-й день повномасштабного вторгнення рф в Україну запевнила, що ЄС і надалі підтримуватиме Київ.

Лідери ЄС мають ухвалити рішення про офіційне відкриття переговорів про вступ України та Молдови на грудневому саміті, після того, як проаналізують звіт Європейської комісії.

Уже 8 листопада Єврокомісія у своєму щорічному звіті надасть оцінку прогресу України на шляху до членства в ЄС. Найімовірніше, вона буде позитивною, однак Києву можуть висунути додаткові умови.

Нещодавно президент Зеленський заявив, що це рішення може стати найсильнішим у десятилітті: Україна чекає перемовин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: