fbpx
Сьогодні
09:10 04 Лис 2023

Президент підписав закон про нацменшини: навіщо це рішення

Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо національних меншин, який є одним з семи критеріїв для вступу до Європейського Союзу

Про це пише Рубрика, посилаючись на вечірнє відеозвернення 3 листопада.

У чому проблема?

Нагадаємо, що 21 вересня Верховна Рада ухвалила "євроінтеграційний" законопроєкт № 9610 про національні меншини. Законопроєкт про нацменшини є однією з головних вимог для початку переговорів про членство України в Євросоюзі.

У грудні 2022-го його вже ухвалили в цілому. Та 12 червня Європейська Комісія "За демократію через право" (Венеційська Комісія) оприлюднила висновок до закону "Про національні меншини (спільноти) України" No 2827-IX від 13 грудня 2022 року.

У висновку містяться зауваження, здебільшого спрямовані на:

  • приведення деяких норм закону у відповідність до положень Європейської конвенції з прав людини 1950 року,
  • Рамкової конвенції про захист національних меншин 1995 року,
  • Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року.

Окрім того, цей закон президента Володимира Зеленського просив переглянути президент Румунії Клаус Йоганніс.

Також Угорщина роками блокувала співпрацю Києва з НАТО, заявляючи про "політику порушення прав національних меншин".

Яке рішення?

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо національних меншин, який є одним з семи критеріїв для вступу до Європейського Союзу

"Підписав сьогодні важливий закон щодо національних спільнот. Реалізували ще один критерій для нашої євроінтеграції. Додаткові гарантії для національних спільнот в Україні, додаткові гарантії для нашого руху в Євросоюз. Продовжуємо роботу далі у виконанні рекомендацій Єврокомісії", — сказав у зверненні Зеленський.

Як це працює?

Як зазначають у пояснювальній записці до докумета, цей документ вносить зміни до закону "Про національні меншини (спільноти) України", відповідно до яких:

  • Пропонують закріпити оновлене визначення терміну "національні меншини (спільноти)", що базується на основі інклюзивного підходу та відповідає Рамковій конвенції про захист національних меншин 1995 року;
  • Передбачають державні гарантії безоплатного забезпечення підручниками (у тому числі електронними) здобувачів повної загальної середньої освіти, які належать до національних меншин (спільнот), у порядку, встановленому Кабміном.
  • Забезпечують можливість використання мов національних меншин (спільнот) у сфері реклами, під час здійснення публічних, культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів, надання екстреної допомоги, надання допомоги та захисту жертвам домашнього насилля, догляду в будинку-інтернаті для громадян похилого віку.
  • Уточнюють критерії, на основі яких розроблятиметься методологія використання мов національних меншин (спільнот) у населених пунктах, в яких традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот), або в яких такі особи складають значну частину населення.
  • Пропонують визначення таких понять, як "спеціалізовані книгарні, утворені для реалізації прав національних меншин (спільнот)", "супровід (конферанс)".
  • Уточнюють порядок визначення населених пунктів, у яких традиційно проживають люди, які належать до національних меншин (спільнот), або в яких вони складають значну частину населення.

"Відповідно до положень Конституції України держава повинна сприяти розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності національних меншин України.

Належний рівень захисту прав і свобод осіб, які належать до національних меншин, є ознакою демократичного розвитку як самої держави, так і суспільства в цілому", — зазначили автори документа.

Довідка

Як відомо, Єврокомісія 17 червня 2022 року рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС і висунула сім умов для початку переговорів про вступ:

  • реформа Конституційного суду,
  • продовження судової реформи,
  • антикорупція, включно з призначенням керівника САП,
  • боротьба з відмиванням коштів,
  • втілення антиолігархічного закону,
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським,
  • зміна законодавства про нацменшини.

Нагадаємо, кримські татари, роми, греки, вірмени, євреї… росія не обирає жертв. Усі громадяни України опинилися в небезпеці через російську агресію.

"Рубрика" розповідає, як представники національних меншин знаходять рішення, щоб підтримати одне одного в Україні та за кордоном. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Україна багатьох облич: як національні меншини підтримують одне одного під час війни".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: