fbpx
Сьогодні
21:42 23 Чер 2022

Історичне рішення: ЄС дав Україні статус кандидата

Лідери країн-членів Європейського Союзу підтримали надання Україні й Молдові статусу кандидата на вступ до ЄС. Це історичне рішення як для об'єднаної Європи, так і для Києва, який перебуває в стані війни з Росією.

Саміт, на якому вирішувалось питання, розпочався в четвер, 23 червня. За надання Україні кандидатства проголосували представники усіх 27 країн Євросоюзу.

"Це вирішальний момент для Європейського Союзу. Це геополітичний вибір, який ми зробимо сьогодні", – заявив перед голосуванням голова Європейської Ради Шарль Мішель.

Нагадаємо, Єврокомісія 17 червня оприлюднила офіційне рішення, яким рекомендувала надати Україні, а також Молдові, статус кандидата на вступ до ЄС. Щоправда, перед Києвом поставили низку умов, які він має виконати, щоб не втратити шанс стати членом Євросоюзу.

Відповідно до цих вимог українська влада має:

  • впровадити законодавство щодо процедури відбору суддів Конституційного суду;
  • завершити відбір кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • посилити боротьбу з корупцією, призначити нових керівників Спеціальної антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро;
  • забезпечити відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF;
  • запровадити антиолігархічний закон;
  • ухвалити закон про ЗМІ, який наблизить Україну до європейського законодавства;
  • завершити реформу законодавства щодо захисту нацменшин.

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна планує виконати ці вимоги до кінця поточного року.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: