fbpx
Сьогодні
13:59 18 Жов 2023

Президент США проситиме у Конгресу ще $100 мільярдів на допомогу Україні та Ізраїлю, - Bloomberg

Глава Сполучених Штатів Джо Байден розглядає додатковий запит у розмірі приблизно 100 мільярдів доларів, який, зокрема, включатиме оборонну допомогу Ізраїлю та Україні.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на поінформовані джерела, пише Рубрика.

Допомога також включатиме фінансування прикордонної безпеки та допомогу країнам Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Тайвань, повідомили джерела.

Зазначається, що рішення щодо фінансування прикордонної охорони було включено у пакет із метою заручитися підтримкою республіканців у Конгресі, які давно пов'язують додаткову іноземну допомогу із вирішенням проблеми напливу мігрантів у США.

Особа, знайома із зусиллями адміністрації Байдена щодо координації запиту на допомогу, сказала, що деталі пакету все ще опрацьовуються, і додала, що виділена сума буде розрахована на цілий фінансовий рік.

Попередній запит Білого дому, який передбачав виділення 24 мільярдів доларів допомоги Україні, охоплював лише три місяці.

Лідер більшості у Сенаті США Чак Шумер заявив у вівторок, що очікує, що адміністрація надішле запит "до кінця цього тижня", і що він включатиме:

  • військову,
  • дипломатичну,
  • розвідувальну ,
  • гуманітарну допомогу Ізраїлю.

"Ми хотіли б отримати додатковий пакет якомога швидше, тому що потреби великі як в Ізраїлю, так і в України", – зазначив Шумер.

Нагадаємо, нещодавно США оголосили про виділення Україні пакету військової допомоги у 200 млн доларів.

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати надалі зможуть одночасно надавати оборонну допомогу Україні та Ізраїлю.

Він також заявив, що новий пакет озброєнь для Ізраїлю та України буде значно більшим, ніж 2 млрд доларів.

Що відомо про фінансування України з боку США

Нагадаємо, що 3 жовтня Палата представників проголосувала за усунення Кевіна Маккарті з посади спікера палати.

Як писала рубрика раніше, напередодні із законопроєкту республіканці в Палаті представників Сполучених Штатів вилучили 300 мільйонів доларів допомоги Україні: сенат розгляне ці кошти окремо.

На цей крок республіканці пішли всупереч тому, що лідер їхньої фракції в Палаті представників і спікер палати Кевін Маккарті ще минулого тижня пообіцяв не вилучати кошти для України з проєкту оборонного бюджету.

Відмітимо, що 300 мільйонів доларів, про які йде мова, не пов'язані з додатковим фінансуванням у розмірі 24 мільярдів доларів для України та пов'язанами витратами, яке Білий дім запросив у серпні – і яке так само викликало спротив ультраправих республіканців.

На цьому тлі Сенат США погодив альтернативний проєкт короткострокової бюджетної резолюції, де, серед іншого, передбачені понад 6,1 мільярда доларів на додаткову допомогу Україні, зокрема 4,5 мільярда доларів на оборонні видатки та понад 1,6 мільярда – на економічну підтримку.

У Білому домі перед голосуванням висловили впевненість, що попри ситуацію зі зняттям Маккарті з посади Конгрес зможе підтримати додаткове фінансування для оборонних потреб України.

Наразі стало відомо, що республіканська партія висунула конгресмена Джима Джордана, який є прихильником Дональда Трампа та виступає проти військової підтримки України у війні з рф, на посаду спікера Палати представників США.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: