fbpx
Сьогодні
18:58 28 Вер 2023

$300 млн для України вилучили з оборонних витрат США: у Конгресі розглянуть їх згодом

300 мільйонів доларів допомоги Україні вилучили із законопроєкту республіканці в Палаті представників Сполучених Штатів: вони розглянуть ці кошти окремо.

Про це пише Рубрика, посилаючись на The Hill.

Як повідомили у виданні, Комітет з питань регламенту Палати представників вирішив вилучити фінансування Ініціативи сприяння безпеці України, призначеної для навчання українських солдатів і закупівлі зброї, із законопроєкту про асигнування на національну оборону.

300 мільйонів доларів фінансування для України будуть розглядати окремим законопроєктом. Голова регламентного комітету Палати Том Коул пояснив це необхідністю розблокувати ухвалення оборонного бюджету.

Зазначимо, що на цей крок республіканці пішли всупереч тому, що лідер їхньої фракції в Палаті представників і спікер палати Кевін Маккарті ще минулого тижня пообіцяв не вилучати кошти для України з проєкту оборонного бюджету.

І це сталось попри те, що нижня палата Конгресу вже відхиляла більшістю голосів поправку республіканця Енді Біггса, яка передбачала цей крок.

Хоча без фінансування для України, яке викликає спротив ультраправого крила республіканців, законопроєкт про асигнування на національну оборону може пройти Палату представників США, його ще повинен схвалити Сенат і підписати президент Джо Байден.

300 мільйонів доларів, про які йдеться, не пов'язані з додатковим фінансуванням у розмірі 24 мільярдів доларів для України та пов'язанами витратами, яке Білий дім запросив у серпні – і яке так само викликало спротив ультраправих республіканців.

На цьому тлі Сенат США погодив альтернативний проєкт короткострокової бюджетної резолюції, де, серед іншого, передбачені понад 6,1 мільярда доларів на додаткову допомогу Україні, зокрема 4,5 мільярда доларів на оборонні видатки та понад 1,6 мільярда – на економічну підтримку.

Проєкт має на меті запобігти призупиненню роботи уряду, так званому шатдауну, з початком жовтня.

77 голосами проти 19 сенатори підтримали початок дебатів щодо проєкту, який забезпечить фінансування роботи уряду до 17 листопада. У ньому передбачено близько 6 млрд доларів на реагування на стихійні лиха у США, а також майже 6 млрд допомоги для України.

Але Кевін Маккарті вже заявив, що серед членів палати не знайдеться голосів для підтримки бюджетної пропозиції Сенату.

Що відомо про візит президента України до Сполучених Штатів

Нагадаємо, 21 вересня, президент України Володимир Зеленський прибув до Білого дому, щоб провести зустріч і переговори з лідером Сполучених Штатів Джо Байденом.

Також президент Володимир Зеленський у рамках свого візиту до Вашингтона зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

Своєю чергою, Ллойд Остін підтвердив, що США й надалі активно працюватимуть з Україною та своїми союзниками й партнерами, аби забезпечити українську армію всім необхідним для досягнення успіху на полі бою.

При цьому до нової допомоги не увійдуть армійські тактичні ракетні комплекси ATACMS, які б допомогли українським бійцям завдавати ударів по ворожих цілях на великій відстані.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: