fbpx
Сьогодні
10:40 14 Жов 2023

У США республіканці на посаду спікера Палати представників пропонують Джордана, який проти допомоги Україні

Фото: Аль Драго/Bloomberg

Республіканська партія висунула конгресмена Джима Джордана, який є прихильником Дональда Трампа та виступає проти військової підтримки України у війні з рф, на посаду спікера Палати представників США.

Про це повідомляє Bloomberg.

Повідомляють, що голосування щодо нового спікера Палати представників відбудеться у вівторок, 17 жовтня. До цього часу Палата не може займатися жодною справою, включно з ухваленням нової допомоги Україні чи Ізраїлю, доки не буде обраний новий спікер.

Як зазначають у виданні, під час голосування щодо кандидата на посаду спікера від республіканців Джордан набрав 124 голоси, а його конкурент Остін Скотт81.

Проте після висунення Джордана республіканці провели ще одне таємне голосування, щоб оцінити, скільки в їхніх лавах готові віддати голоси за нього в залі. Лише 152 заявили, що підтримають Джордана, тоді як 55 сказали, що будуть проти нього.

Щоб стати спікером, кандидатові потрібно набрати щонайменше 217 голосів. Це означає, що Джордан може дозволити собі втратити лише 4 голоси з-поміж республіканців, оскільки демократи не демонструють жодних ознак його підтримки.

Обрання Джордана спікером стало б перемогою Трампа та його популістського руху, відзначає Bloomberg.

Джордан є давнім критиком допомоги США Україні. Нещодавно він сказав республіканцям, що підтримує Україну, але не дав чіткої інформації щодо того, чи підтримає він подальше фінансування.

Окрім того, Джордан рішуче виступає проти абортів і бореться за сильне скорочення федеральних витрат. Він також очолює зусилля щодо імпічменту президента Джо Байдена.

Що відомо про фінансування України з боку США

Нагадаємо, що 3 жовтня Палата представників проголосувала за усунення Кевіна Маккарті з посади спікера палати.

Як писала рубрика раніше, напередодні із законопроєкту республіканці в Палаті представників Сполучених Штатів вилучили 300 мільйонів доларів допомоги Україні: сенат розгляне ці кошти окремо.

На цей крок республіканці пішли всупереч тому, що лідер їхньої фракції в Палаті представників і спікер палати Кевін Маккарті ще минулого тижня пообіцяв не вилучати кошти для України з проєкту оборонного бюджету.

Відмітимо, що 300 мільйонів доларів, про які йде мова, не пов'язані з додатковим фінансуванням у розмірі 24 мільярдів доларів для України та пов'язанами витратами, яке Білий дім запросив у серпні – і яке так само викликало спротив ультраправих республіканців.

На цьому тлі Сенат США погодив альтернативний проєкт короткострокової бюджетної резолюції, де, серед іншого, передбачені понад 6,1 мільярда доларів на додаткову допомогу Україні, зокрема 4,5 мільярда доларів на оборонні видатки та понад 1,6 мільярда – на економічну підтримку.

У Білому домі перед голосуванням висловили впевненість, що попри ситуацію зі зняттям Маккарті з посади Конгрес зможе підтримати додаткове фінансування для оборонних потреб України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: