fbpx
Сьогодні
09:44 04 Жов 2023

Серед причин і Україна: вперше у США зняли з посади спікера Палати представників

Фото: З відкритих джерел

У США напередодні прогнозовано позбавили посади під тиском ультраправого крила Республіканської партії спікера Палати представників США – нижньої палати Конгресу Кевіна Маккарті: його звинуватили в співпраці з демократами та "таємній угоді" щодо допомоги Україні.

Про це пише ЄП.

Нагадаємо, що Кевін Маккарті став спікером Палати представників лише з 15-ої спроби в січні 2023 року після укладання угоди з ультраправими республіканцями. Вона, серед іншого, передбачала, що motion to vacate може бути ініційована лише одним конгресменом.

Цей механізм став важелем впливу ультраправих на Маккарті, оскільки Демократична партія не підтримала б спікера в разі, якби було винесене питання про його відставку.

Як пише видання, рішення про відставку Маккарті підтримали 216 членів Палати представників, зокрема вісім членів Республіканської партії, проти виступили 210 конгресменів.

Це сталося вперше, коли спікера нижньої палати Конгресу зняли з посади за процедурою motion to vacate. Саме вона дозволяє певному числу конгресменів винести на голосування відповідне питання.

Зауважують, що востаннє голосування за зняття спікера Палати відбувалось понад 110 років тому.

Ініціатором відставки Маккарті став представник ультраправого крила його партії Метт Гейц. Він висловив обурення ухваленням резолюції про тимчасове федеральне фінансування для уникнення шатдауну за рахунок голосів демократів.

Відмітимо, що у цій резолюції не були передбачені кошти для фінансування допомоги Україні. Проте Гейц стверджував, що нібито Маккарті уклав "таємну угоду" з президентом США Джо Байденом щодо схвалення підтримки Києва в його боротьбі проти російської агресії.

Відомо, що сам Маккарті не виступає принципово проти надання Україні військової та іншої допомоги, але публічно вимагав:

  • від адміністрації Байдена гарантувати підзвітність щодо витрачених коштів, а
  • від української сторони – "план перемоги" у війні.

Тепер у палаті починається процес обрання нового постійного голови. Скільки він буде тривати, спрогнозувати неможливо. Однак республіканці мають незначну більшість – 221 проти 212 в демократів. І буде достатньо голосів лише п'яти з них, аби заблокувати будь-яке призначення.

Зазначимо, що в Білому домі перед голосуванням висловили впевненість, що попри ситуацію зі зняттям Маккарті з посади Конгрес зможе підтримати додаткове фінансування для оборонних потреб України.

Що відомо про фінансування України з боку США

Нагадаємо, що напередодні із законопроєкту республіканці в Палаті представників Сполучених Штатів вилучили 300 мільйонів доларів допомоги Україні: сенат розгляне ці кошти окремо.

На цей крок республіканці пішли всупереч тому, що лідер їхньої фракції в Палаті представників і спікер палати Кевін Маккарті ще минулого тижня пообіцяв не вилучати кошти для України з проєкту оборонного бюджету.

Відмітимо, що 300 мільйонів доларів, про які йде мова, не пов'язані з додатковим фінансуванням у розмірі 24 мільярдів доларів для України та пов'язанами витратами, яке Білий дім запросив у серпні – і яке так само викликало спротив ультраправих республіканців.

На цьому тлі Сенат США погодив альтернативний проєкт короткострокової бюджетної резолюції, де, серед іншого, передбачені понад 6,1 мільярда доларів на додаткову допомогу Україні, зокрема 4,5 мільярда доларів на оборонні видатки та понад 1,6 мільярда – на економічну підтримку.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: