fbpx
Сьогодні
22:01 14 Жов 2023

Лубінець заявив, що Ізраїль відкликав дозвіл на евакуацію іноземців з Гази: серед них 243 українці

Міністерство закордонних справ Ізраїлю відкликало дозвіл на евакуацію громадян України та інших іноземців із Сектору Газа за 2 години до початку з незрозумілих причин.

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в етері телемаратону.

"Сьогодні за дві години до цієї евакуації з незрозумілих причин МЗС Ізраїлю повідомило про те, що вони не гарантують безпеку і відкликають цей дозвіл. Уже є офіційна заява від нашого МЗС, наш посол надіслав офіційно ноту протесту. За нашою інформацією, так само зробили або планують зробити ще низка країн. Ми не розуміємо, чому не дозволяють евакуацію громадянам України, як і решті громадян іноземних держав. Тим більше що всі наполягають на тому, що в першу чергу евакуацію запросили жінки і діти", – розповів омбудсмен. 

Він додав, що за офіційними повідомленнями єгипетської влади, пункт пропуску "Рафах" відкритий з боку Єгипту.

Лубінець також зустрівся з  колегою, яка очолює інституцію захисту прав у Єгипті. Вона запевнила у тому, що Ізраїль сприятиме евакуації українців з сектора Гази. Проте наразі не відомо як і коли це відбудеться.

"Фактично від Ізраїлю ми просимо, щоб цей пункт перетину був безпечний і його просто не бомбили. Від палестинців і влади Палестини ми просимо, щоб просто дозволили вийти нашим громадянам, а єгипетська влада – просто їх пропустила, прийняла. Такий, знаєте, трикутник – три країни, між собою, ми розуміємо, вони зараз не спілкуються – Палестина, сектор Гази та Ізраїль. Тут свої відносини", – підсумував омбудсмен. 

Також Лубінець повідомив, що ситуацію в Газі "вже треба називати гуманітарною катастрофою".

За його словами там не лише відсутнє світло, є проблеми з водою, їжею та ліками, а й відсутній зв'язок. Це не дозволяє представникам України сконтактувати зі своїми громадянами. Станом на 14 жовтня евакуації потребують 243 українці, йдеться про жінок та дітей, проте їхня кількість може зрости.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прибув до столиці Єгипту Каїру, щоб допомогти українцям вибратись з сектора Гази.

Що відомо про українців в Ізраїлі

Як писала  Рубрика, спочатку повідомляли після нападу терористів ХАМАС на Ізраїль із сектору Газа дві громадянки нашої країни загинули.

Раніше, 11 жовтня, у МЗС повідомляли, що троє громадян нашої держави загинули внаслідок бойових дій.

В МЗС розповіли, що близько 700 українців не можуть виїхати з Ізраїлю через скасовані авіарейси, а 170 громадян хотіли б евакуюватися з Сектора Газу.

11 жовтня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук також повідомив, що для наших громадян, які залишилися в Ізраїлі, вдалося організувати українському посольству перший евакуаційний рейс.

Нагадаємо, що українським дипломатам вдалося евакуювали неповнолітнього хлопчика із міста Сдерот. Він отримав поранення внаслідок нападу бойовиків ХАМАС.

13 жовтня Корнійчук повідомляв, що, за попередньою інформацією від ізраїльської сторони, яку поки не вдалося підтвердити, в полоні бойовиків ХАМАС можуть перебувати громадяни України.

Наразі інформація про те, що громадяни України перебувають у полоні бойовиків ХАМАСу, не підтвердилася.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: