fbpx
Сьогодні
12:26 11 Жов 2023

В Ізраїлі загинув ще один українець, а до посольства вже звернулося понад 1000 людей

Фото: Associated Press

В Ізраїлі внаслідок загострення воєнного конфлікту загинули 3 українці, а по допомогу до посольства звернулася вже понад тисяча людей, і це число далі зростає.

Про це пише Рубрика, посилаючись на речника МЗС Олега Ніколенкапосла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука в ефірі Радіо Свобода.

Як зазначив представник українського зовнішньополітичного відомства, оперативний штаб МЗС України вже опрацював понад 1000 звернень українців в Ізраїлі та Секторі Газа.

"На жаль, підтвердилася інформація про загибель іще одного українця. Таким чином, наразі загальна відома кількість жертв серед громадян України – троє людей. Іще дев'ять наших громадян отримали поранення. Їхній стан, а також місця госпіталізації уточнюються", наголосив Ніколенко.

Окрім того, з його слів, ще шість українців вважаються зниклими безвісти.

"Їхнім пошуком займаються дипломати в співпраці із ізраїльськими правоохоронцями", уточнив представник українського МЗС.

Також в МЗС повідомили, що близько 700 українців не можуть виїхати із Ізраїлю через скасовані авіарейси, і ще 170 – заявили про бажання евакуюватися із Сектора Гази.

Своєю чергою, Корнійчук розповів, що насамперед посольство допомагає тим, хто телефонує з українських номерів, а не з ізраїльських. Кільком таким людям організували проживання у готелі.

"Ми в першу чергу звертаємо увагу безумовно на більш нужденних, на тих, хто до нас телефонує з українських номерів, а не з ізраїльських.

Тобто, ми розуміємо, що це особи, які тимчасово перебувають, які приїхали чи в гості, чи в релігійний тур, чи ще якісь відвідини, і які залишилися без можливості навіть перебування.

Декільком із них ми допомогли через консулів отримати кімнати в готелях на час перебування до вильоту. Тобто, робимо все, що можемо", пояснив дипломат.

Як зазначив Корнійчук, ще складніша ситуація з евакуацією українців зі Смуги Гази, на яку зголосилися 160 українців. Вона запланована 12–13 жовтня.

"Евакуацію попередньо ми плануємо на четвер-п'ятницю, за умови того, що пункт пропуску Рафах зі Смуги Гази на єгипетську сторону буде відкритий. Тому що вчора його бомбили двічі", підкреслив посол.

За словами Корнійчука, українців зі Смуги Гази вивозитимуть до Єгипту. А далі впродовж 48 годин треба буде перевезти їх до якоїсь іншої країни. Евакуацію посольство проводить за кошти спонсорів, у бюджеті грошей на це немає.

Що відомо про ситуацію в Ізраїлі

Нагадаємо, що 7 жовтня рано-вранці велика кількість бойовиків ХАМАС проникла на територію Ізраїлю, узявши під свій контроль кілька громад на півдні Ізраїлю.

Також стало відомо, що в Ізраїлі загинули двоє громадян України, вживаються заходи щодо організації репатріації тіл загиблих.

Уперше за 50 років Ізраїль оголосив про запровадження воєнного стану. 

Наразі Ізраїль повернув під контроль всі райони. На даний час на його території немає бойових дій. При цьому не виключено, що на ізраїльській території все ще перебувають бойовики ХАМАСу.

Унаслідок атаки палестинського терористичного угрупування ХАМАС на Ізраїль продовжує зростати кількість жертв та станом на 11 жовтня становить понад 1200 осіб, водночас ЦАХАЛ уразив понад 200 цілей в Газі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: