fbpx
Сьогодні
18:49 14 Жов 2023

Лубінець прибув у Єгипет, аби координувати роботу щодо евакуації українців із Сектору Гази

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прибув у Єгипет, щоб допомогти з налаштуванням механізму евакуації українців із сектору Гази. Наразі там перебуває 243 українці.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на повідомлення Лубінця у Фейсбуці.

"Прибув у Каїр (Єгипет) для того, щоб допомогти з налаштуванням механізму евакуації наших громадян із сектора Гази", – зазначив Лубінець.

За його словами, внаслідок нападу терористів ХАМАС на Ізраїль у секторі Гази залишаються заблокованими цивільні громадяни України. Ситуація там критична. Люди без світла, комунікацій, у небезпеці. Тому наразі термінової евакуації потребують 243 українці, а саме жінки та діти.

"Зауважу, що наразі заблокований прикордонний пункт перетину Рафах між Єгиптом і сектором Гази. Тому Президентом України Володимиром Зеленським на нараді було ухвалено рішення, щоб я як омбудсман України терміново прибув до Єгипту для зустрічей з відповідними органами задля розв'язання гуманітарного питання", – наголосив Лубінець.

Він повідомив, що співпрацює з Національною комісією з прав людини Єгипту. Зокрема провів зустріч із президенткою комісії Муширою Хаттаб. Основне питання – механізм повернення додому українців.

Також в активному режимі працюють українські дипломати та інші компетентні органи влади України.

"Питання евакуації українських громадян перебуває на особистому контролі Президента України та керівника Офісу Президента Андрія Єрмака. Працюємо, аби якнайшвидше повернути українців додому. Адже ми не з чуток знаємо, як опинитися у пастці терористів!", – підкреслив Лубінець.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, інформація про те, що громадяни України перебувають у полоні бойовиків ХАМАСу, не підтвердилася. Про це розповів посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

Що відомо про українців в Ізраїлі

Як писала  Рубрика, спочатку повідомляли після нападу терористів ХАМАС на Ізраїль із сектору Газа дві громадянки нашої країни загинули.

Раніше, 11 жовтня, у МЗС повідомляли, що троє громадян нашої держави загинули внаслідок бойових дій.

В МЗС розповіли, що близько 700 українців не можуть виїхати з Ізраїлю через скасовані авіарейси, а 170 громадян хотіли б евакуюватися з Сектора Газу.

11 жовтня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук також повідомив, що для наших громадян, які залишилися в Ізраїлі, вдалося організувати українському посольству перший евакуаційний рейс.

Нагадаємо, що українським дипломатам вдалося евакуювали неповнолітнього хлопчика із міста Сдерот. Він отримав поранення внаслідок нападу бойовиків ХАМАС.

13 жовтня Корнійчук повідомляв, що, за попередньою інформацією від ізраїльської сторони, яку поки не вдалося підтвердити, в полоні бойовиків ХАМАС можуть перебувати громадяни України.

Наразі інформація про те, що громадяни України перебувають у полоні бойовиків ХАМАСу, не підтвердилася.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: