fbpx
Сьогодні
16:54 10 Жов 2023

Будуть хороші новини щодо артилерії та ППО: підсумки зустрічі Зеленського з президентом Румунії

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом пообіцяв хороші новини щодо артилерії і протиповітряної оборони та подякував Румунії за всю надану допомогу, включно з майбутньою.

Про це заявив український лідер  на пресконференції, пише ЄП.

"Будуть хороші новини щодо артилерії та ППО. Дуже дякую за це. Впевнений, усі в Румунії знають, яку жахливу загрозу для життя несуть російські ракети та ударні дрони", зазначив Президент.

При цьому Зеленський зазначив, що атаки на порти України на Дунаї стали проблемою і для прикордонних міст Румунії.

Президент України Володимир Зеленський та президент Румунії Клаус Йоганніс

Фото: ОПУ

Під час подальшої сесії запитань-відповідей Зеленський сказав, що не може детальніше прокоментувати потенційний наступний пакет допомоги, з міркувань, що російській стороні краще не знати про це.

Зеленський акцентував на тому, що від нормальної роботи "шляхів солідарності" для експорту української сільгосппродукції, у тому числі дунайських портів, прямо залежить продовольча та соціальна стабільність багатьох країн світу.

"Кожна російська ракета, кожен "Шахед", які б'ють по українських портах, б'ють по нашому спільному внеску у глобальну безпеку. Ми маємо зробити все можливе, щоб Росії не вдалося перетворити будь-яку частину Чорного моря та Дунайського регіону на "мертву зону" для нормального судноплавства", підкреслив президент.

Глава держави додав, що "ключова річ для цього – ППО".

"Ми ведемо роботу з різними партнерами, щоб посилити нашу ППО і загалом в країні, і в одеському регіоні. Обговорили з паном президентом наші можливі спільні дії для захисту не просто портів, а усього регіону України, Молдови, Румунії, наших людей", – сказав Зеленський.

Також Зеленський оголосив, що Україна і Румунія підписали декларацію про співпрацю у ключових сферах.

Президент України Володимир Зеленський та президент Румунії Клаус Йоганніс

Фото: ОПУ

Нагадаємо, що у Румунії відкриють центр з навчання на винищувачах F-16, де українські пілоти будуть опановувати літаки вже у "першій хвилі".

Окрім того, Румунія виступає за початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу до кінця 2023 року.

Візит президента Зеленського до Румунії

Сьогодні президент України прибув до Румунії з офіційним візитом.

Згодом Зеленський зустрівся з президентом Румунії Йоханнісом. Глави держав провели переговорив віч-на-віч та в розширеному форматі.

Також у ЗМІ з'явилась інформація, що керівництво парламенту Румунії з міркувань безпеки вирішило, що спільне засідання, яке спочатку було заплановане на сьогодні на честь приїзду Зеленського, не відбудеться.

Перед цим, 5 жовтня, президент Володимир Зеленський прибув до іспанської Гранади, де був дводенний саміт на двох рівнях за участі 47 європейських держав, які представляють "Європейське політичне співтовариство".

Глава держави в Італії встиг провести переговори зі своїми колегами. Зокрема, він домовився про постачання ППО в Україну.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: