fbpx
Сьогодні
Відео 15:59 10 Жов 2023

Румунія підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС до кінця цього року, - Йоханніс

Фото: Офіс Президента

Румунія виступає за початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу до кінця 2023 року.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на президента Румунії Клауса Йоганніса на прес-конференції з лідером України Володимиром Зеленським.

"Сьогодні я підтвердив політичну та практичну підтримку Румунії щодо початку переговорів про вступ до Європейського Союзу України та Республіки Молдова до кінця 2023 року. Я особисто виступатиму за це рішення в Європейській Раді у грудні", – сказав він.

За словами президента Румунії, йдеться про рішення, яке підтвердить прогрес, досягнутий Україною та Молдовою попри дуже складні умови. Він зазначив, що це буде і стратегічним рішенням для ЄС.

"Водночас я підкреслив важливість впровадження всеосяжних реформ, необхідних для вступу до Європейського Союзу, для забезпечення стійкості держави та українського суспільства", – додав Йоганніс.

А президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції анонсував хороші новини з Румунії щодо артилерії та протиповітряної оборони для України.

"Будуть хороші новини щодо артилерії та ППО. Дякую за це!" – сказав глава Української держави за підсумками переговорів із румунським колегою.

Зеленський зауважив, що також поінформував Йоханніса про ситуацію на полі бою та потреби українського війська.

Візит президента Зеленського до Румунії

Сьогодні президент України прибув до Румунії з офіційним візитом. В рамках візиту Зеленський обговорить зі своїм колегою Клаусом Йоханнісом безпекову взаємодію між країнами, у тому числі посилення ППО, розвиток авіаційної та інших оборонних коаліцій та безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні.

Президент України Володимир Зеленський у Бухаресті зустрівся з очільником Румунії Клаусом Йоханнісом.

Згодом у ЗМІ з'явилась інформація, що керівництво парламенту Румунії з міркувань безпеки вирішило, що спільне засідання, яке спочатку було заплановане на сьогодні на честь приїзду Зеленського, не відбудеться.

Нагадаємо, 6 жовтня румунське видання Digi24 вперше повідомило, що президент України Володимир Зеленський цього тижня відвідає Румунію.

Перед цим, 5 жовтня, президент Володимир Зеленський прибув до іспанської Гранади, де був дводенний саміт на двох рівнях за участі 47 європейських держав, які представляють "Європейське політичне співтовариство".

Глава держави в Італії встиг провести переговори зі своїми колегами. Зокрема, він домовився про постачання ППО в Україну.

Також раніше з'явилися повідомлення, що президент України планує відвідати Португалію. І Київ та Лісабон нібито погоджують дату візиту.

Нагадаємо, що ще минулого року Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Тепер країна має виконати низку умов для того, щоб стати повноправним членом блоку.

Станом на кінець червня наша країна виконала дві з семи умов, які необхідні для початку переговорів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: