fbpx
Сьогодні
18:00 19 Сер 2023

Зеленський анонсував переговори зі Швецією щодо "гарантій безпеки" для України

Фото: ЄП

Швеція стане наступною державою, з якою почне перемовини Україна щодо двосторонньої угоди про довгострокові безпекові зобов'язання у межах декларації "Групи семи".

Про це заявив президент Володимир Зеленський на пресконференції за підсумками переговорів зі шведським прем'єром Ульфом Крістерссоном, передає ЄП.

"Швеція підтримала декларацію "Групи семи" щодо "безпекових гарантій" для України. Ми за це вдячні", наголосив український лідер.

Як підкреслив Зеленський, "сьогодні наші команди будуть обговорювати роботу над відповідним українсько-шведським двостороннім документом. Пізніше буде така можливість зустрічі".

Зеленський також повідомив, українські військові лоьтчики вже розпочали участь в ознайомчому навчанні на шведських винищувачах JAS 39 Gripen, про що була домовленість між двома країнами раніше цього року.

Нагадаємо що ще у травні міністр оборони Швеції Пол Йонсон анонсував навчання кількох українських льотчиків на JAS 39 Gripen у відповідь на прохання української сторони.

Як писала Рубрика, 19 серпня, у Швеції представники Києва та Стокгольма підписали декларацію про намір стосовно спільного виробництва й обслуговування шведських бойових машин піхоти CV-90.

Гарантії безпеки для України

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу,Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогресУкраїни на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, щомайбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларацію про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).Вони узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані пізніше.

14 серпня стало відомо, що Греція підтримала гарантії безпеки для України та стала 14 країною, яка приєдналася до декларації G7.

 Серед тих, хто долучився до декларації G7, також Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Ісландія, Ірландія, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія, Іспанія та Швеція. 

Зокрема, нещодавно декларацію підписала і Болгарія.

Зауважимо, що протягом серпня Україна розпочала переговори про "гарантії безпеки" зі Сполученими Штатами Америки та Великою Британією.

Станом на зараз уже двадцять п'ять держав приєднались до декларації G7 про довгострокові безпекові запевнення для України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: