fbpx
Сьогодні
17:13 25 Тра 2023

У Швеції анонсували навчання українських пілотів на шведських Gripen, проте передавати ці літаки не будуть

English version here

Фото: TV4

Швеція оголосила про навчання кількох українських льотчиків на шведських винищувачах JAS 39 Gripen у відповідь на прохання української сторони.

Таку заяву зробив міністр оборони Швеції Пол Йонсон в інтерв'ю телеканалу TV4.

Як запевнив очільник шведського оборонного відомства, кілька досвідчених українських льотчиків зможуть потренуватися на тренажерах.

А також здійснити тестові польоти на JAS 39 Gripen. Мова йде про "ознайомчу програму", уточнив він.

Проте, як наголосили в TV4, Швеція та Україна ще мають ухвалити певні рішення для початку навчальної програми. Проте вона вже може розглядатись як перший крок на шляху отримання Україною цих винищувачів.

Водночас Йонсон підкреслив, що шість ескадрилей JAS 39 Gripen, які перебувають на озброєнні Сил оборони Швеції, потрібні для власних оборонних потреб. Відповідно передача хоча б одного з літаків не видається ймовірним.

"Наразі не йде мова про те, щоб надати Україні якісь літаки", додав очільник шведського міністерства.

Нагадаємо, що український уряд неодноразово звертався по допомогу з винищувачами до кількох країн, зокрема і Швеції.

Запити були зроблені ще влітку 2022 року, а вже в лютому 2023-го Олексій Резніков висловив бажання України отримати JAS 39 Gripen.

Довідка

Минулого тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До коаліції вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Також Білий дім підтвердив, що в подальші місяці США і союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні винищувачі.

Як писала Рубрика, публічно США довгий час стверджували, що винищувачі не є першочерговим пріоритетом. А також говорили про те, що надання літаків швидко вичерпають наявні кошти на допомогу Україні замість більш важливих видів озброєнь, таких як танки Abrams і ЗРК Patriot.

А вже напередодні Державний департамент заявив, що Сполучені Штати вважають пріоритетним забезпечення України винищувачами F-16 і працюватимуть для здійснення цієї мети в найближчі місяці.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: