fbpx
Сьогодні
10:11 13 Лип 2023

ISW: саміт НАТО продемонстрував провал російських цілей, заради яких рф розпочала війну

Фото: GETTY IMAGES

Інститут вивчення війни вважає, що саміт НАТО у Вільнюсі продемонстрував, наскільки повномасштабне вторгнення росії в Україну відкинуло назад цілі, заради яких, як стверджує кремль, він розпочав війну.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на звіт ISW.

"Мета запобігти розширенню НАТО і, більше того, згорнути попередні раунди розширення Альянсу і відтіснити НАТО від кордонів Росії була однією із заявлених вимог Кремля перед вторгненням в Україну. Кремль постійно повторював цю мету протягом усієї війни.

Відсутність загального резонансу в російському інформаційному просторі з приводу подій на саміті НАТО, а також вступ Фінляндії до НАТО і згода Туреччини надіслати протокол про вступ Швеції, найімовірніше, свідчить про те, що Кремль усвідомив ці поразки і не хоче про них згадувати", – йдеться у звіті ISW.

В ISW зазначили, що у російському інформаційному просторі про саміт НАТО повідомлялося неупереджено і приглушено, що не відповідає масштабній поразці, яку саміт фактично представляє для довоєнних цілей рф.

Що відомо про вступ України до НАТО та допомогу союзників, яку оприлюднили під час саміту

Нагадаємо, що 11 липня у Вільнюсі стартував дводенний саміт НАТО. 

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Відмітимо, що підсумковий документ саміту НАТО у Вільнюсі не буде містити запрошення України до переговорів про членство, але передбачатиме можливість такого запрошення, коли союзники з цим погодяться й коли дозволять умови.

На противагу цьому, країни Альянсу висловили підтримку Україні у військовому забезпеченні.

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

На саміті Північноатлантичного Альянсу Зеленський зустрівся зі Столтенбергом.

Глава України Володимир Зеленський поінформував Президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена про ситуацію на українсько-російському фронті.

Також президент України Володимир Зеленський провів переговори з лідерами Канади, Німеччини та Великої Британії.

За підсумками Володимир Зеленський заявив, що за два дні саміту НАТО у Вільнюсі вдалося прибрати будь-які сумніви та двозначності щодо того, чи буде Україна в НАТО.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: