fbpx
Сьогодні
12:21 12 Лип 2023

Зеленський на полях Вільнюського саміту провів переговори з Трюдо, Шольцом та Сунаком

Фото: Getty Images

У литовському Вільнюсі, 12 липня, стартував другий день саміту Північноатлантичного Альянсу, на якому українська делегація продовжить двосторонні переговори з партнерами. Президент України Володимир Зеленський вже зустрівся з лідерами Канади, Німеччини та Великої Британії.

Про це пише Рубрика.

Як зазначають, основним пріоритетом у перемовинах буде посилення української армії на полі бою та отримання нової зброї для українських воїнів.

Нагадаємо, що також цього дня заплановане перше інавгураційне засідання Ради Україна – НАТО. У ньому візьме участь президент України Володимир Зеленський.

Як відомо, під час зустрічі з канцлером Німеччини Шольцом досягли домовленостей про передачу Берліном додаткових установок MIM-104 Patriot та ракет до них.

"Продовжили розмову про гарантії безпеки для України на шляху в НАТО з канцлером Шольцом. Дякую за підтримку! Є домовленість про додаткові пускові установки "Петріот" та ракети для них від Німеччини. Це дуже важливо для захисту життя в Україні від російського терору!

Вдячний за готовність Німеччини до тривалої, багатолітньої підтримки України та нашого захисту свободи. Тривалі програми підтримки – це найкращий сигнал всім у світі, що наша Європа залишиться простором безпеки та миру", розповів Глава української держави.

Окрім того, Єрмак анонсував 12 липня як "важливий етап у багатомісячній роботі" щодо гарантій безпеки для України на шляху до НАТО.

"Сподіваюсь, що сьогодні у Вільнюсі буде важливий етап у нашій багатомісячній роботі з партнерами, експертами, колишнім Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном. Готуємо фундамент – розуміння щодо гарантій безпеки на шляху до НАТО, яке можна буде розшити у двосторонні безпекові домовленості з конкретними державами-гарантами", повідомив очільник Офісу Президента.

До зустірічі з Шольцом Зеленський провів перемовини з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

"Почалась зустріч із Премʼєром Великої Британії Ріші Сунаком. Наші переговори завжди посилюють глобальну безпеку! Новини будуть", – зазначив глава держави.

Також в цей час Україна та Швеція підписали угоду про співпрацю у сфері оборонних закупівель.

Україна Швеція оборонні закупівлі

Фото: З відкритих джерел

"Цей документ відкриває великі можливості як для наших Збройних Сил, так і для шведських компаній, таких як SAAB та інші. Дякую моєму другові та колезі Полю Джонсону. Об'єднані спільними кольорами, об'єднані спільними цінностями!", підкреслив український міністр оборони Олексій Резніков.

Окрім того, президент України повідомив про досягнення важливих домовленостей щодо забезпечення українських воїнів бронетехнікою під час перемовин з канадською делегацією.

"Зустріч з паном прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Змістовний початок дня на саміті! Обговорюємо гарантії безпеки для України на шляху в НАТО – маємо розуміння Канади, буде розуміння світу, готуємо важливу безпекову перемогу для України. Вдячний Джастіну і Канаді за посилення наших воїнів бронетехнікою. Є потужні домовленості", – наголосив Зеленський.

Також, Глава держави під час спілкування з журналістами заявив, що приїхав на саміт НАТО заради трьох речей:

  • гарантій безпеки,
  • запрошення до Альянсу,
  • зброї.

"Ми сьогодні маємо три пріоритетні питання на нашому порядку денному. По-перше – це нові пакети озброєння для підтримки нашої армії на полі бою. По-друге, я думаю, що це запрошення до НАТО. Ми хочемо бути на одній стороні з усіма, з усім розумінням, і на сьогодні ми чуємо, і я усвідомлюю, що ми отримаємо це запрошення, коли дозволять заходи безпеки. Я хочу обговорити з партнерами всі ці моменти… І третє – ми обговоримо сьогодні гарантії безпеки для України на шляху до НАТО", – зазначив Зеленський.

Він висловив переконання, що Україна неодмінно стане частиною Північноатлантичного альянсу.

"Я вважаю, що ми отримаємо це запрошення (до НАТО, — ред.), коли умови безпеки це дозволять. Я хочу обговорити всі ці питання з партнерами. А головне — це гарантії безпеки для України на шляху до вступу в НАТО", — сказав Зеленський.

Український президент також ще проведе низку двосторонніх зустрічей, серед яких – переговори з американськими, нідерландськими, японськими та іншими партнерами.

Що відомо про вступ України до НАТО та допомогу союзників, яку оприлюднили під час саміту

Нагадаємо, що 11 липня у Вільнюсі стартував дводенний саміт НАТО. 

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Відмітимо, що підсумковий документ саміту НАТО у Вільнюсі не буде містити запрошення України до переговорів про членство, але передбачатиме можливість такого запрошення, коли союзники з цим погодяться й коли дозволять умови.

На противагу цьому, країни Альянсу висловили підтримку Україні у військовому забезпеченні.

Так, міністри оборони Франції та України на саміті НАТО у Вільнюсі підписали угоду, що передбачає збільшення військової допомоги нашій країні. А президент Франції Еммануель Макрон заявив у перший день саміту НАТО, що Франція поставить Україні ракети великої дальності SCALP, які є аналогом британської Storm Shadow.

Окрім того, Норвегія збільшить розмір фонду військової допомоги України у цьому році на 2,5 мільярди норвезьких крон (238,6 мільйона доларів). Її загальна вартість зросте до 10 мільярдів ($960 мільйонів).

Також, Німеччина заявила про новий пакет військової допомоги для Києва, який міститиме засоби ППО, бойові машини піхоти, снаряди й БпЛА загальною вартістю близько 600 млн євро.

Також напередодні офіційно створили коаліцію з підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Відповідний меморандум з Україною підписали міністри оборони 11 країн-партнерів: Данії, Нідерландів, Бельгії, Канади, Люксембургу, Норвегії, Польщі, Португалії, Великої Британії, Швеції та Румунії.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: