fbpx
Сьогодні
11:38 12 Лип 2023

У США заявили, що Україна стане членом НАТО попри вимоги росії

English version here

Фото: ЕРА

Сполучені Штати Америки впевнені, що будь-які розрахунки та вимоги російської федерації запобігти членству України в Північноатлантичному Альянсі будуть марними.

Таку думку висловив речник Державного департаменту США Метью Міллер, цитує ЄП.

Як зазначають, представник Держдепу нагадав, що до початку повномасштабного вторгнення Москва вимагала зобов'язань щодо того, що Україна ніколи не вступить до НАТО. Ще тоді Вашингтон "чітко дав зрозуміти, що це не обговорюється".

"Ми підтверджуємо це зобов'язання і сьогодні, і ми чітко дали зрозуміти, що Україна стане членом НАТО", – підкреслив Міллер.

Як наголосив представник Держдепу, які б розрахунки не робив Владімір путін, "йому варто лише поглянути на допомогу (США) в галузі безпеки, яку надали Україні".

А також на "допомогу в галузі безпеки", яку Україна "дуже добре використала на полі бою".

Міллер також відповів на репліку журналіста про незадоволення України тим, що на саміті у Вільнюсі Київ не отримав чіткого графіка вступу в Альянс.

Держдеп висловив розуміння. При цьому додав, що "на їхньому місці", американці "зверталися б з тими самими проханнями", що й українці.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив розчарування рішенням саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі щодо членства України, в якому не було бажаного для Києва запрошення.

Що відомо про вступ України до НАТО 

Нагадаємо, що 11 липня у Вільнюсі стартував дводенний саміт НАТО. 

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Відмітимо, що підсумковий документ саміту НАТО у Вільнюсі не буде містити запрошення України до переговорів про членство, але передбачатиме можливість такого запрошення, коли союзники з цим погодяться й коли дозволять умови.

У рішенні саміту немає переліку умов, які має виконати Україна, але визначений механізм щодо їхнього оцінювання. Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна, стане Річна національна програма (РНП). Цей інструмент вже є у розпорядженні України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: