fbpx
Сьогодні
09:52 28 Чер 2023

Столтенберг: Північноатлантичний Альянс готовий захищатися від "москви та мінська"

НАТО дав чіткий сигнал кремлю і мінську, що буде захищати кожного союзника, враховуючи те, що частина бойовиків пвк "вагнер" може перебратися в білорусь разом із євгеном пригожиним.

Про це пише Рубрика, посилаючись на DW.

Як зазначив очільник Північноатлантичного Альянсу, поки що зарано робити висновки щодо наслідків переміщення ватажка пвк "вагнер" євгена пригожина до білорусі.

Також Столтенберг припустив, що, найімовірніше, частина його сил також буде розміщена там, припустив Столтенберг.

"Що абсолютно зрозуміло, так це те, що ми послали чіткий сигнал москві і мінську, що НАТО існує для захисту кожного союзника і кожної п'яді натовської території. Ми вже збільшили нашу військову присутність у східній частині альянсу.

І на майбутньому саміті ухвалимо нові рішення щодо подальшого зміцнення нашої колективної оборони", підкреслив генсек за підсумками зустрічі з лідерами низки держав – членів альянсу в Гаазі.

Нагадаємо, що у відповідь на війну рф в Україні НАТО розгорнула багатонаціональні бойові групи в Словаччині, Угорщині, Румунії та Болгарії.

Вони доповнюють чотири, раніше розгорнуті в трьох країнах Балтії та Польщі. Німеччина вже заявила, що хоче додатково розмістити 4000 солдатів у Литві на постійній основі.

Що відбувалося навколо пвк "вагнер"

23 червня, пригожин заявив, що російська армія атакувала тилові позиції "Вагнера", через що загинула "величезна кількість солдатів". У відповідь він оголосив "похід" до Ростова-на-Дону, щоб "розібратися з беззаконням в армії" та Шойгу.

Найманці пригожина 24 червня захопили військові об'єкти в Ростові, зокрема штаб Південного військового округу рф та аеродром, а також узяли під свій контроль військові об'єкти в місті ВоронежКолона ПВК "Вагнер" була й у Липецькій області. Російська влада вже готувалася до облоги Москви.

Зрештою під вечір 24 червня у самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка заявили, що власник пвк "Вагнер" у розмові з Лукашенком погодився зупинити рух найманців на території рф.

У кремлі заявили, що кримінальну справу стосовно євгена пригожина припинять, він "піде до Білорусі". А "вагнерівців" влада не переслідуватиме за спробу заколоту. Гарантією того, що пригожин зможе піти до Білорусі, "є слово президента росії".

Окрім того, путін вкотре назвав справжнім ворогом Україну і запропонував "вагнерівцям" 3 варіанти дій:

  • продовжувати "служити росії", підписавши контракт з Міноборони чи іншими російськими спецслужбами,
  • вийти у відставку і поїхати додому,
  • поїхати до Білорусі.
Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: