fbpx
Сьогодні
08:55 27 Чер 2023

Росія потребує сил пвк "Вагнер", а тим, хто приєднається до Пригожина, не пробачить, - ISW

Диктатор рф путін своїми заявами щодо заколоту намагається утримати "вагнерівців", щоб продовжувати надалі використовувати їх у війні. Тим же, хто не приєднається  до російського Міноборони та поїде в Білорусь до пригожина − не пробачить.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Як нагадують аналітики, путін виступив 26 червня з промовою. У ній він намагався переконати якомога більше бойовиків і лідерів "Вагнера" приєднатися до російської армії та продовжити воювати проти України.

"А також змусити людей, найбільш лояльних до фінансиста групи "Вагнера" Євгена Пригожина, самоідентифікуватися.

Путін високо оцінив роботу командирів "Вагнера", ймовірно, намагаючись утримати їх, коли "Вагнер" буде інтегрований в МО", наголосили в ISW.

Фахівці Інституту вивчення війни додають, що російський диктатор, засуджуючи організаторів збройного заколоту як зрадників і дякуючи самопроголошеному президенту Білорусі за допомогу у переговорах, не згадував пригожина.

Проте аналітики вважають, що промова путіна залишає мало місця для будь-якого зближення з ватажком ПВК "Вагнер".

Путін вкотре назвав справжнім ворогом Україну і запропонував "вагнерівцям" 3 варіанти дій:

  • продовжувати "служити росії", підписавши контракт з Міноборони чи іншими російськими спецслужбами,
  • вийти у відставку і поїхати додому,
  • поїхати до Білорусі.

"Путін міг би заарештувати командирів "Вагнера" за державну зраду, але замість цього запропонував пробачити і інтегрувати сили "Вагнера" − це свідчить про його потребу в підготовлених і ефективних кадрах. Путін також, ймовірно, намагається завершити процес формалізації, ініційований Міноборони Росії". підкреслили в ISW.

Міністр закордонних справ росії Сергій Лавров також 26 червня запевнив своїх іноземних колег, що "Вагнер" продовжить операції в Малі та Центральноафриканській Республіці.

Окрім того, аналітики повідомляють, що "вагнер" продовжує вербувати людей у Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Новосибірську і Тюмені.

Водночас ISW вважає, що частина підрозділів "вагнера" все ж можуть поїхати за пригожиним до Білорусі, де вже будують табори під їх розміщення.

Своєю чергою, Лукашенко може спробувати використати бойовиків пригожина для того, щоб збалансувати довготривалі зусилля росії щодо встановлення постійної військової присутності в Білорусі. Хоча, підкреслює ISW, залишається неясним, наскільки успішно Лукашенко зможе:

  • залучити "вагнерівців",
  • відмовити росії у видачі бойовиків пригожина, які перебуватимуть у Білорусі.

Аналітики пишуть, що особисте місцезнаходження пригожина залишається невідомим станом на 26 червня. Хоча деякі непідтверджені повідомлення свідчать, що він перебуває в готелі "Green City Hotel" на заході Мінська.

Також вказують, що Білорусь не запропонує найманцям справжнього притулку, якщо Кремль чинитиме тиск на неї.

"Кремль, швидше за все, вважатиме членів "Вагнера", які поїдуть за Пригожиним до Білорусі, зрадниками, незалежно від того, чи буде він вживати проти них негайних заходів чи ні. Путін заявив, що бойовикам "Вагнера" дозволено їхати до Білорусі і що Путін виконає свою невизначену "обіцянку" щодо найманців, які вирішать це зробити. Але довгострокова цінність цієї обіцянки є сумнівною.

Бойовики "Вагнера" в Білорусі навряд чи залишаться в безпеці від російського екстрадиційного наказу, якщо Путін відмовиться від своїх слів і звинуватить їх у державній зраді", відмітили аналітики.

Тим більше, що Лукашенко раніше вже передав Москві 33 затриманих у Білорусі "вагнерівців".

Аналітика зазначають, що майбутнє групи "Вагнера" незрозуміле. Проте воно, ймовірно, вже не включатиме євгена пригожина. А також, можливо, не продовжить своє існування як окрема чи унітарна одиниця.

Також повідомляють, що ймовірно Кремль спробує замінити лідера "Вагнера". Для того, щоб дистанціювати ПВК від зради пригожина. Це у тому випадку, якщо путін вирішить зберегти "Вагнер" як окремий суб'єкт.

На момент підготовки звіту Кремль жодних заяв про долю ПВК "Вагнер" не робив.

Нагадаємо, що в російській федерації під час ходи на москві вагнерівці збили цінний та рідкісний літак Іл-22 армії рф, що став першим випадком ліквідації такої авіації під час війни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: