fbpx
Сьогодні
20:54 24 Чер 2023

Після перемовин з білоруським диктатором пригожин погодився зупинити рух військ на москву

Фото: Reuters

У суботу вечері, 24 червня,  пресслужба президента білорусі олександра лукашенка повідомила, що він провів перемовини з ватажком найманців ПВК "Вагнер" євгеном пригожиним, на прохання путіна. Власник ПВК "Вагнер" погодився зупинити рух найманців на території рф. Згодом це підтвердив і сам пригожин.

Про розмову передає наближений до режиму лукашенка провладний Telegram-канал "Пул Первого".

У пресслужбі Лукашенка заявили, що Пригожин нібито погодився зупинити рух "вагнерівців" на території росії та про подальші кроки щодо деескалації.

У повідомленні пресслужби лукашенка ідеться, що сьогодні вранці президент росії володимир путін поінформував його про ситуацію на півдні Росії із приватною військовою компанією "Вагнер".

"Глави держав домовилися про спільні дії. У розвиток домовленостей, президент Білорусі, додатково уточнивши наявними власними каналами ситуацію, за погодженням з президентом Росії провів переговори з керівником ПВК Вагнер Євгеном Пригожиним. Переговори тривали протягом дня. Внаслідок чого дійшли домовленостей про неприпустимість розв'язування кривавої бійні на території Росії. Євген Пригожин прийняв пропозицію Президента Білорусі Олександра Лукашенка про зупинення руху озброєних осіб компанії Вагнер на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги", — ідеться у заяві.

Там додали, що на цей час "на столі абсолютно вигідний і прийнятний варіант розв'язки ситуації, з гарантіями безпеки для бійців ПВК Вагнер".

Як стверджує пресслужба Лукашенка, пригожин прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі "про зупинення руху озброєних осіб компанії Вагнер на території росії та подальші кроки щодо деескалації напруги".

пригожин підтвердив, що його найманці розвертають свої колони і йдуть у зворотному напрямку.

Власник ПВК "Вагнер" каже, що його найманці за добу "пройшли, не доходячи 200 км, до Москви". За цей час, мовляв, "вагнерівці" не пролили ані краплі крові своїх бійців.

"ПВК "Вагнер" хотіли розформувати. Ми вийшли 23 червня на марш справедливості. За добу ми пройшли, не доходячи 200 км до Москви. За цей час ми не пролили жодної краплі крові наших бійців.

Зараз настав той момент, коли кров може пролитися. Тому, розуміючи всю відповідальність за те, що буде пролита російська кров з однієї зі сторін, ми розвертаємо свої колони і йдемо у зворотному напрямку в польові табори згідно з планом", — сказав власник ПВК.

Довідка

Конфлікт між ПВК "Вагнера" і Міністерством оборони росії досяг свого піку. Як відомо, з вечора 23 червня у росії розгортається фактично силове протистояння між керівником ПВК "Вагнер" і офіційною російською верхівкою.

пригожин заявив, що російська армія атакувала тилові позиції "Вагнера", через що загинула "величезна кількість солдатів". У відповідь він оголосив "похід" до Ростова-на-Дону, щоб "розібратися з беззаконням в армії" та Шойгу.

Через бунт пригожина лідер рф звернувся до народу та заговорив про громадянську війну й заколот.

Своєю чергою, очільник приватної військової компанії "Вагнер" євген пригожин заявив, що ніхто з його бійців не прийде з повинною на вимогу президента російської федерації володимира путіна.

Трасу, якою вони рухаються, перекрили. Армія рф застосовує авіацію, проте вагнерівці уже збили щонайменше 3 російські вертольоти.

Наразі більш ніж половину шляху до москви найманці ПВК "Вагнера" вже подолали.

Своєю чергою, Президент Зеленський зауважив, що зважаючи на заколот найманців пвк "вагнер" проти російської влади стало очевидним, якою слабкою є російська федерація. До того ж путін довго маскував свою слабкість пропагандою, проте зараз цього уже не сховаєш.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: