fbpx
Сьогодні
Відео 12:45 22 Чер 2023

Зеленський повідомив, що рф готує теракт на ЗАЕС

English version here

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська розвідка та Служба безпеки України отримали інформацію про можливий терористичний акт з боку росії на Запорізькій атомній станції з викидом радіації.

Як інформує Рубрика, про це він розповів у екстреному відеозверненні.

Глава держави зазначив, що, за даними розвідки, росіяни вже все підготували для здійснення терористичного акту.

Зеленський нагадав, що радіація не знає державних кордонів, і "те, по кому вона вдарить, визначається лише напрямком вітру".

"Ми передаємо всю наявну інформацію нашим партнерам — кожному у світі. Всі докази. Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка — усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації. Абсолютно всі", — наголосив Зеленський.

Також українська розвідка та СБУ зібрали нові докази того, як російські терористи здійснили підрив греблі та інших споруд Каховської гідроелектростанції.\

"Це був абсолютно свідомий, прорахований злочин. На окупованій території, на станції, яка була під повним контролем окупантів. І, що важливо, ще минулого року ми попереджали світ, що Росія готує такий теракт", — підкреслив президент.

"Жодних терактів на атомних станціях ніколи, ніде не повинно бути. Цього разу не має бути, як із Каховкою: світ попереджено, отже, світ може і повинен діяти", − підсумував президент.

Довідка

Раніше український "Енергоатом" та Міжнародне агентство з атомної енергії попереджали, що підрив російськими окупантами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької АЕС.

За даними МАГАТЕ, після підриву рівень води в Каховському водосховищі, яке використовується як джерело для озера-охолоджувача ЗАЕС, упав приблизно на 4,1 метра. Увечері 8 червня він перетнув так звану мертву точку у 12,7 метра, від якої вже неможливо робити водозабір.

Однак у МАГАТЕ зазначали, що помпи станції, ймовірно, зможуть працювати, навіть якщо рівень води опуститься приблизно до 11 метрів або навіть, можливо, нижче.

15 червня станцію відвідав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі.

Він повідомив, що станом на 21 червня рівень води у водовідводному каналі ЗАЕС становить трохи більше ніж 17 метрів. Прогнозується, що вода в цьому каналі все ще забезпечуватиме охолодження реакторів упродовж багатьох тижнів.

"Поряд з великим ставком-охолоджувачем, є менші ставки та водовідвідний канал, які мають достатньо води на кілька місяців, але Запорізька атомна електростанція також вживає заходів для збереження та поповнення водних запасів, наскільки це можливо", — розповів Ґроссі.

Та існує більша загроза — що росіяни навмисно здійснять терористичний акт на Запорізькій АЕС, яку повністю контролюють з перших тижнів повномасштабного вторгнення.

Після підриву Каховської ГЕС Володимир Зеленський заявив, що наступною ціллю російсько-окупаційних військ стане Запорізька ЗАЕС.

Очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов попередив, що росіяни замінували охолоджувач на захопленій Запорізькій АЕС.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: