fbpx
Сьогодні
16:58 12 Чер 2023

До України їде Гроссі: представить програму допомоги після підриву Каховської ГЕС

English version here

Фото: AP

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відправляється в Україну, щоб зустрітися з президентом Володимиром Зеленським.

Про це він написав у Twitter, інформує Рубрика.

"Я в дорозі до України, щоб зустрітися з президентом Володимиром Зеленським і представити програму допомоги після катастрофічного затоплення дамби в Новій Каховці", — повідомив він.

Гроссі також планує оцінити ситуацію на Запорізькій АЕС та провести ротацію представників місії МАГАТЕ, які перебувають на станції.

9 червня, за три дні після підриву росіянами Каховської ГЕС, гендиректор МАГАТЕ оголосив про запуск програми допомоги Україні.

Він пояснював, що за допомогою ядерних методів місія МАГАТЕ визначить вплив підриву Каховської греблі на питну воду, здоров'я людей, ґрунти та водні ресурси. Також МАГАТЕ оцінить цілісність критичної інфраструктури.

Довідка

Він стався в ніч проти 6 червня. В "Укргідроенерго" повідомили, що Каховська гідроелектростанція відновленню не підлягає. Підрив призвів до підтоплень територій у Херсонській та Миколаївській областях. Через це декілька мільйонів тонн українського врожаю можуть бути втрачені, а поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі.

Українська розвідка повідомила, що за цим стоїть диверсійна група росіян. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель підкреслив, що греблю не бомбардували, а знищили вибухівкою на території, яка перебуває під контролем росії. Норвезька компанія NORSAR проаналізувала сейсмічну активність і підтвердила, що греблю було зруйновано внаслідок вибуху. Також вибух зафіксували американські розвідувальні супутники.

МВС зафіксувала 10 загиблих людей на підконтрольній території Херсонщини та Миколаївщини, ще 42 — зникли безвісти. Також надходить інформація про загиблих на окупованому лівому березі: лише в Олешківській громаді лікарі повідомляли про 8 загиблих.

Україна проводить евакуацію цивільних із зони підтоплення. Станом на вечір 11 червня з Херсонщини та Миколаївщини вивезли понад 3700 людей. Також Україна під обстрілами проводить евакуацію навіть з окупованого лівого берега Херсонщини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: