fbpx
Сьогодні
08:25 08 Чер 2023

У Каховському водосховищі рівень води щогодини падає на 5-7 см, - МАГАТЕ

Фото: twitter.com/iaeaorg

У Каховському водосховищі темпи падіння рівня води знизилися з 11 см до 5-7 см за годину. Якщо у водосховищі рівень води опуститься нижче 12,7 м, Запорізька атомна електростанція не зможе закачувати із нього воду.

Як пише Рубрика, про це повідомляють пресслужба МАГАТЕ та Sky News.

За даними МАГАТЕ, погодинні темпи втрат Каховського водосховища сповільнилися до 5-7 см з піку близько 11 см на годину, який було зафіксовано 6 червня.

Зазначається, що станом на 18 год 7 червня рівень води у водосховищі знизився приблизно на 2,8 метра і досяг 14,03 метра.

"Якщо рівень опуститься нижче 12,7 метра, ЗАЕС вже не зможе перекачувати воду з водойми у резервуари. Оскільки повний масштаб пошкодження дамби залишається невідомим, неможливо передбачити, коли це станеться. Але якщо нинішня швидкість падіння продовжуватиметься, критичного рівня буде досягнуто упродовж наступних двох днів", – повідомили у МАГАТЕ.

Готуючись до такого сценарію, наголосили в агентстві, ЗАЕС постійно поповнює свої резервуари (великий ставок-охолоджувач поруч із станцією, спринклерні ставки-охолоджувачі та прилеглі канали) водою з Каховського водосховища.

У МАГАТЕ наголосили, що у випадку заповнення цих об'єктів водою, її вистачить на кілька місяців, щоб забезпечити охолодження шести реакторів та відпрацьованого палива.

Водночас, як повідомляє Sky News, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що існує ризик, що ЗАЕС може залишитися без необхідної кількості води для охолодження шести реакторів, яка подається з Каховського водосховища та ставків.

Гроссі наголосив, що "у гіршому випадку без охолодження є ризик розплавлення ядерної зброї з трагічними екологічними наслідками".

"Безумовно, існує небезпека, можливо, через кілька тижнів або місяць, але потрібно щось робити. Ми не хочемо створювати тут паніку, але це серйозна ситуація, тому що зазвичай вам потрібна гарантована кількість води, яка циркулює в цих реакторах. Якщо ви почнете втрачати цю здатність, у вас виникне проблема. Проблема може відтермінуватися на кілька днів або тижнів, але проблема буде", – сказав він.

Голова МАГАТЕ повідомив, що має намір відвідати ЗАЕС наступного тижня, щоб оцінити ситуацію.

Довідка

Як писала рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

Унаслідок руйнування дамби, вода в Каховському водосховищі почала стрімко падати, загрожуючи підтопленням.

Станом на, 6 червня, було підтоплено 24 населених пункти, до того ж вода буде прибувати ще протягом доби.

Від високої води у Херсоні мешканці продовжують рятуватися та вивозити свій крам, а жителі прибережних громад полишають свої вже затоплені будинки.

Як ми повідомляли, російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, відновленню ГЕС не підлягає.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: