fbpx
Сьогодні
Відео 08:27 06 Чер 2023

Екоцид: на Херсонщині зруйнована Каховська ГЕС, у області оголосили евакуацію - Зеленський збирає РНБО

English version here

Каховська ГЕС руйнаціяp

У ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області. Унаслідок руйнування дамби, вода в Каховському водосховищі почала стрімко падати, загрожуючи підтопленням.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна.

Про терористичний акт із боку окупантів вранці 6 червня повідомив херсонський журналіст Костянтин Риженко, опублікувавши в своєму Telegram-каналі кадри наслідків. Згодом інформацію про підрив гідроспоруди підтвердили військові, чиновники й МВС.

Зауважимо: вночі вівторка російські пропагандистські пабліки масово почали звинувачувати українську армію у підриві ГЕС. За офіційними даними, Сили оборони України жодних військових операцій у цьому квадраті не проводили.

Зазначимо, що зранку у себе в telegram-каналі спікер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров повідомив  про підрив Каховської ГЕС російськими військами.

Каховська ГЕС знаходиться за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка на Херсонщині.

"Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють", зазначив він.

Як стало відомо, зокрема окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС.

З'явилися супутникові знімки підірваної ГЕС від Maxar Technologies, передає агенція Reuters.

Яка реакція української влади

У своєму Телеграмі секретар РНБО Олексій Данілов написав:

"Президент України Володимир Зеленський у зв'язку з підривом дамби Каховского водосховища прийняв рішення про проведення екстреного засідання РНБО України".

Своєю чергою керівник Офісу президента Андрій Єрмак опублікував відео наслідків підриву Каховської ГЕС у себе в telegram та заявив, що армія РФ відповість за це.

"Це екоцид. Росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на Півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів та біосфери. Також їх дії несуть загрозу для ЗАЕС", – написав він.

Евакуація жителів

Як зазначив очільник області, офіційна влада оголосила термінову евакуацію населення небезпечних районів.

"Російська армія здійснила черговий акт терору – вона підірвала Каховську ГЕС. За п'ять годин вода досягне критичного рівня, розпочалася евакуація мешканців небезпечних районів. Прошу зібрати документи та речі першої необхідності та чекати на автобуси евакуації. Окремо звертаюся до мешканців лівого берега: прошу зробити все необхідне, щоб убезпечити себе та врятувати своє життя – терміново залиште небезпечну територію", – заявив Прокудін.

Також окремо він звернувся до мешканців лівого берега та закликав зробити все можливе, аби врятувати своє життя.

"Негайно покиньте небезпечну територію", – наголосив він.

Окрім того, у МВС України повідомили про початок евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабел.

У дописі зазначають, що рівень води підіймається і всім, хто знаходиться у зоні небезпеки необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади
  • взяти документи і речі першої потреби
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців
  • виконувати інструкції рятувальників та поліцейських

"І пам'ятайте: ворог намагається поширити дезінформацію, зняти із себе відповідальність за черговий злочин", – додали у МВС.

Що робити у випадку підриву Каховської ГЕС

Що робити у випадку підриву Каховської ГЕС

Фото: Херсонська ОВА

Що робити у випадку підриву Каховської ГЕС

Фото: Херсонська ОВА

Що робити у випадку підриву Каховської ГЕС

Фото: Херсонська ОВА

Що робити у випадку підриву Каховської ГЕС

Фото: Херсонська ОВА

Що відомо про Каховську ГЕС

Російські загарбники захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого минулого року.

Каховська ГЕС розташована за 5 км від захопленої росіянами Нової Каховки. Забір води для розблокованого окупантами з початку вторгнення Північно-Кримського каналу проводиться саме в Каховському водосховищі.

Ця ГЕС – нижній й останній за рахунком (шостий) ступінь в каскаді Дніпровських водосховищ. Гідроелектростанція біля Нової Каховки забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для того, щоб у південній частині України були електрика і вода.

20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський вже попереджав, що росія готується влаштувати новий масштабний теракт — підірвати дамбу Каховської ГЕС у Херсонській області. Тоді ж він перерахував інші наслідки, якими загрожує підрив Каховської ГЕС та її дамби:

  • у небезпечній зоні опиняться сотні тисяч мешканців півдня України, які можуть постраждати від спровокованої повені
  • може бути зруйноване забезпечення водою значної частини півдня України та Криму
  • російський теракт може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження, адже вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища
  • загальні руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки такого теракту досягнуть масштабів "історичної катастрофи"

Пізніше очільниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова звернулася до херсонців у зв'язку з підготовкою Росією теракту на Каховській ГЕС. Вона публікувала алгоритм дій, які потрібно виконати у випадку підриву дамби водосховища.

Нагадаємо, раніше Рубрика попереджала, що мінування Каховської ГЕС — серйозна загроза населенню тимчасово окупованих територій. "Рубрика" підготувала докладну інструкцію про те, як діяти в разі підриву, щоб врятуватися самим та допомогти іншим.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: