fbpx
Сьогодні
23:07 09 Чер 2023

Останній енергоблок ЗАЕС вирішили перевести у "холодний зупин"

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) видала розпорядження "Енергоатому" про обмеження експлуатації енергоблока №5 Запорізької АЕС. Останній енергоблок тимчасово окупованої ЗАЕС, який діяв у стані "гарячого зупину" переведуть у стан "холодний зупин".

Про це повідомляється на сайті ДІЯРУ, пише Рубрика.

Там пояснили, що під час ухвалення розпорядження враховували такі чинники:

  • інформацію «Укргідроенерго» від 6 червня 2023 року про спрацювання Каховського водосховища за декілька діб внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС;
  • продовження періодичного обстрілу окупантами промислового майданчика Запорізької АЕС та прилеглих територій, внаслідок яких зазнають пошкоджень повітряні лінії зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України;
  • припинення з 17 травня 2023 року передачі даних Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) ЗАЕС, що виконує функцію раннього оповіщення;
  • деградацію системи аварійного реагування на майданчику ЗАЕС та за його межами в умовах тимчасової окупації росією ЗАЕС, частини Запорізької та Херсонської областей.

"В умовах втрати основного проєктного джерела підживлення бризкальних басейнів необхідно негайно розпочати переведення енергоблока №5 ЗАЕС у стан "холодний зупин", поки ще підтримується проєктний режим роботи необхідних систем охолодження", — наголосили в Держатомрегулюванні.

У ДІЯРУ сподіваються, що присутність міжнародної місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС сприятиме забезпеченню виконання вимог безпеки.

Нагадаємо, експлуатацію енергоблоків №1, 2, 3, 4, 6 обмежили станом "холодний зупин" у серпні 2022-го та лютому 2023 року. Енергоблок №5 залишався останнім, який діяв у стані "гарячий зупин".

Довідка

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької АЕС, попереджають в "Енергоатомі" та МАГАТЕ.

За даними МАГАТЕ, після підриву рівень води у Каховському водосховищі, яке використовується як джерело для озера-охолоджувача ЗАЕС, упав приблизно на 4,1 метра. Увечері 8 червня він перетнув так звану мертву точку у 12,7 м, від якої вже неможливо робити водозабір.

Однак у МАГАТЕ зазначають, що насоси станції, ймовірно, зможуть працювати, навіть якщо рівень води опуститься приблизно до 11 метрів або навіть, можливо, нижче.

Станом на ранок 9 червня ситуація залишалася стабільною та контрольованою. Рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя становить 11,74 м, а у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС — 16,66 м. Цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції, пояснили в "Енергоатомі".

Там нагадали, що енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, а тому відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі має намір відвідати станцію наступного тижня. Він зазначив, що експерти МАГАТЕ запросили доступ до місця вимірювання рівня води у водосховищі, а також до відвідного каналу, що прилягає до ЗАЕС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: