fbpx
Сьогодні
14:58 14 Чер 2023

Рішення для перемоги: Мінцифри оголосило грант на $1 млн за розробку методів боротьби з ворожими дронами

English version here

Фото: З відкритих джерел

Українські розробники на конкурсі ідей та під час проведення хакатону Drone Hackathon "Anti-Shahеd", яке оголосило Міністерство цифрової трансформації України, зможуть показати свої розробки для боротьби з ворожими дронами.

Про це повідомили у пресслужбі Мінцифри, пише Рубрика.

У чому проблема?

Попри всі публічні оголошення про "Армію дронів", закупівлі Міноборони, допомогу міжнародну та від волонтерів, це все одно не покриває 10% потреб фронту.

"Ситуація із дронами наразі така: ми не закриваємо і 10% потреб фронту. Ми перебуваємо в ситуації, коли потребу закриваємо людьми. Тобто там, де ми не застосовуємо техніку, ми застосовуємо людей. Якщо немає можливості підняти дрон і побачити, звідки наступає ворог, тоді в розвідку йдуть люди. Якщо у ворога є можливість побачити, де перебуваємо ми, і визначити наші позиції, ворог накриває нас вогнем. Він нас бачить — ми його ні", – зауважила керівниця ГО "Центру підтримки аеророзвідки" Марія Берлінська.

Яке рішення?

Хакатон відбудеться 24–25 червня у Києві. Він має на меті об'єднати розробників, інженерів, кіберспеціалістів, які створюють системи і технології для виявлення та знищення ворожих дронів.

Як це працює?

"Якщо ваш продукт доведе свою ефективність, а Сили оборони підтвердять, що саме така розробка необхідна тут і зараз — отримаєте контракт на $1 млн на реалізацію або масштабування розробки, що знищуватиме ворожі дрони в українському небі", наголосили у повідомленні.

До участі в хакатоні запрошують інноваторів, які:

  • мають ідеї розробок та хочуть отримати фінансування для їх реалізації;
  • прагнуть запітчити створені defense-tech розробки, які допоможуть боротися з ворожими безпілотниками і знищувати їх;
  • виробляють БПЛА, які можуть бути ефективними на полі бою.

Для реєстрації потрібно заповнити онлайн-форму за посиланням.

Хакатон Drone Hackathon "Anti-Shahеd" реалізується з ініціативи Генштабу Збройних сил України, Мінцифри та Мінінфраструктури в межах проєкту "Армія дронів" вдруге.

У першому хакатоні брали участь 30 команд розробників, які презентували технологічні рішення в розвитку БПЛА.

У результаті, шість команд стали переможцями. За пів року вони втілили свої ідеї та продемонстрували їх на полігоні.

Нагадаємо, влітку 2022 року фандрейзингова платформа "United24" разом із Генеральним штабом ЗСУ та Міністерством цифрової інформації оголосили про початок проєкту "Армія дронів". Це програма, до якої входять системна закупівля дронів, їхній ремонт та оперативна заміна, а також курс навчання пілотів.

За рік фандрейзингова платформа "United 24" зібрала 325 мільйонів доларів, а в рамках проєкту "Армія дронів" в Україні вже підготовлено 10 тисяч операторів БпЛА.

Як писала Рубрика, два куми з Прикарпаття створили дрон-заміновувач для ЗСУ.

Також ми розповідали, як українські інженери розробили перший вітчизняний тепловізор для військових.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: