fbpx
Сьогодні
Фото 10:20 11 Чер 2023

Рішення для перемоги: на Одещині створили фабрику ударних дронів

English version here

Фото: ШоТам

В Одеській області благодійний фонд Хвиля'91 разом з Національною гвардією заснували фабрику ударних дронів FPV, які мають демократичну собівартість та чудову ефективність, доведену вже на фронті.

Про це розповіла співзасновниця та директорка благодійного фонду Хвиля'91 Катерина Новачук виданню ШоТам, пише Рубрика.

У чому проблема?

Нині на фронті катастрофічно бракує дронів FPV – військовим потрібні абсолютно всі можливі безпілотники FPV. У когось коптери літають на 3 км, у когось – на 10, а в когось – на 40. Усі вони важливі, просто застосовуються для різних задач.

Нині Китай блокує експорт "мавіків" та інших коптерів й благодійні фонди й волонтери скуповують їх залишки по всьому світу за шалені гроші. А комплектуючі для безпілотників поки що можна вивозити.

Яке рішення?

Головним із векторів роботи фонду було надання дронів DJI та інших марок. Ці безпілотники передусім допомагають у розвідці. Проте використовувати їх як системи скидання снарядів – дуже дороге та нераціональне задоволення, але іноді у військових немає іншого вибору.

фабрика дронів FPV, Одещина

Фото: ШоТам

Тож фонд Хвиля'91 почав цікавитися ударними дронами FPV – first person view, що означає "вид від першої особи".

У фонді дізналися, що одна з військових частин Національної гвардії України почала займатися розробкою ударних дронів. Ознайомившись з їхніми технологіями, вирішили з ними, що варто співпрацювати й масштабувати виробництво, адже дрони – це певною мірою додаткові люди.

фабрика дронів FPV, Одещина

Як це працює?

Як розповідає директорка благодійного фонду Хвиля'91, восени 2022 року фонд почав розвивати фабрику ударних дронів FPV, а перші результати побачили вже до нового року.

Собівартість нашого дрона є доволі демократичною – 250-300 доларів. Це майже в 10 разів дешевше, ніж безпілотник DJI Mavic 3 Fly More Combo, який коштує приблизно 2,5-3 тис. доларів.

фабрика дронів FPV, Одещина

Фото: ШоТам

Новачук повідомляє, що вони знаходять фабрики безпосередньо в Китаї та напряму закуповують комплектуючі й завозять їх до України.

Співзасновниця фонду зазначає, що із самого початку на фабриці за місяць виготовляли 100 дронів, потім – 500, тепер плануємо – 1000.

фабрика дронів FPV, Одещина

Фото: ШоТам

"Найпопулярніша модель дрона – середній БпЛА "Колібрі". Його вантажопідйомність складає до 1 кг, дальність польоту – приблизно 6 км, розвиває швидкість до 170 км/год.

Нині інженери розробляють "Ластівку" – великий дрон-бомбардувальник, що може скидати декілька снарядів. Крім безпосередньо дрона, військові потребують комплект до нього – окуляри, пульти, модулі, антени й ретранслятори", розповіла вона.

фабрика дронів FPV, Одещина

Фото: ШоТам

Новачук зауважила, що при правильному застосуванні наші дрони успішно вражають ворожі цілі: окопи, БТРи, пікапи, КамАЗи. Також безпілотники дуже ефективні в міських боях, тому що можуть залітати у важкодоступні місця, наприклад, у будівлі.

фабрика дронів FPV, Одещина

Фото: ШоТам

"Спочатку виготовляли дрони конкретно для підрозділу НГУ та зовсім невелику кількість – для деяких інших військових, які вміли пілотувати й підтвердили свої навички. Після масштабування виробництва стало зрозуміло, що треба масштабувати і знання пілотів – було дуже мало військових, які вміли літати на дронах FPV", підкреслила директорка благодійного фонду наголосила.

фабрика дронів FPV, Одещина

Фонд запустив ще й школу БпЛА для військових на базі НГУ, де в бойовій групі навчаються пілот розвідувального дрона типу Mavic і пілот ударного дрона FPV типу "Колібрі". Курс триває два тижні.

Нагадаємо, що в Україні сформували 8 нових ударних рот БпЛА: вони готові до бою, військовим вже передали пікапи, ударні коптери та FPV-дрони.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: